Добре дошли във форума на BGHelp. В момента разглеждате форумът ни като гост. Ако се регистрирате ще можете да коментирате, да гласувате в анкети, да изпращате и получавате лични съобщение и много други. Регистрирайте се сега! Ако имате проблем или въпроси може да ги зададете тук.
Всеки от вас може да пусне безплатна обява в BGHelp.co.uk.
Ако сте регистриран трябва да се логнете за да може да пуснете обява.
Ако не сте регистриран в сайта влезте с потребителско име и парола.
Само регистрираните потребители могат да публикуват, променят и изтриват свойте обяви!
Как да пусна обява?
Можете да пуснете безплатно обява в съответната категория, като всеки регистриран потребител има възможността да променя и изтрива своята обява.
За да пуснете обява, моля изберете съответната категория и натиснете бутона НОВА ТЕМА, след което попълнете следните задължителни полета: заглавие на обявата, оценка и самият текст на обявата. Опциите като официална страница и снимка, която можете да качите директно от вашия компютър, не са задължителни.
Към обявата, можете да добавите и следните екстри: цена, място и състояние както и срок, в който обявата ще е акотивна.
Everyone can post for free in our Classified ads section.
If you are a registered member you will have to log in.
If you have no account you will have to register (it is free).
Only registered users can post, edit or delete their ads.
How do I post?
You may post your ads in one of the categories and as a member you can edit or delete you ads.
To post an ad chose category and press New Thread, then you have to fill these fields: Article Title, Score and the text itself. There are additional fields like Related link and Image (witch can be directly uploaded from your computer), witch are not obligetional.
300 г фино бяло брашно, пресято
1-2 шипки сол
2 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. прясно смляно индийско орехче
настърганата кора от 1 портокал
50 гр краве масло, разтопено
50 гр. пудра захар
180 г смесени захаросани сухи плодове, нарязани на ситно
1 яйце, леко разбито
за кръстчетата:
2 с.л. брашно
2 с.л. студена вода
глазура:
обелената кора от 1 портокал
50 гр. захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете в купа брашното, захарта и маята. Добавете млякото и разбъркайте докато се получи гъста кашичка. Покрийте купата с кърпа и оставете за около 25-30 минути да втаса.
Пресейте останалото брашно заедно с канелата, индийското орехче и солта, поставете в предварително леко затоплена купа. Добавете портокаловата кора, ситно нарязаните сухи плодове и захарта. Направете кладенче в средата и изсипете втасалата кашичка. Замесете тестото, като добавяте по малко от разтопеното масло. След това добре омесете за около 10-на минути върху набрашнена повърхност. Ако тестото е лепкаво, добавете допълнително брашно.
Разделете тестото на девет равни части и ги оформете на топка. Подредете ги във тавичка. Покрийте с кърпа или домакинско фолио(намазано с олио, за да не залепне) и ги оставете за около 1 1/2 час да втасат(да увеличат обема си около два пъти).
За да направите кръстовете върху кифличките, смесете 2 с.л. брашно с 2 с.л. студена вода. С помощта на шприц направете кръст върху всяка кифличка.
Изпечете ги за около 15-20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато бухнат и станат златисто кафяви.
За да направите глазурата нарежете портокаловата кора(с премахната бяла част) на много фини ивични От кората, 3 с.л. вода и 50 гр. захар сварете захарен сироп и с него намажете кифличките.
Следните потребители благодарят на madlena за това полезно мнение:
Историята на козунаците започва преди повече от 3 столетия. В началото на 17-век френски хлебар омесил първообраза на съвременния козунак. У нас традицията на козунаците тръгва от големите градове в началото на 20 век. Рецептите, по-долу са публикувани в списанието "Икономия и домакинство" през месец април 1925 година, книжка 8. Текстът е в оригиналния вариант, променен е единствено правописа.
Козунаците се месят редки или по твърди. По-редките могат да се пекат само във форми. Те са по шупливи и по-леки, а по-твърдото тесто може да се плете на коси, да се правят разни питки и др. От козуначеното тесто също можем да си направим и други сладки — меринги, бухти н др.
Рецепти за козунаци:
Фини козунаци
5 кг. брашно, 80 жълтъка и 10 белтъка, 900 гр. захар, 3 праха ванилия, 1 шепа стафиди, 1 кг. чисто масло, малко сол, 1 кгр мляко, 1/4 чаена чаша каймак (бел - сметана), 1 парче мая голямо 5 на 5 см.
Друг вид козунаци - най-употребяемите:
около 5 кг. брашно, ако дойде малко, прибавя се още, 40 яйца, 1 кг. чисто масло, или 1/2 кг. мас, 1/2 кг. захар, настъргана кора и сокът от 1 лимон, малко сол, 1—1 1/2 кг мляко, шепа стафиди, мая — 5 на 5 см. За по-редки — по-малко брашно.
Друг вид
на 1 кг. брашно се слагат 8 яйца, 1/4 кг. мас, 1/4 кг. захар, кора от 1/2 лимон, сол и 1/4 кг. мляко, мая за 5 кг, брашно - парче 5 см. на 5 см.
За по-редки козунаци
З кг. брашно, 1 кг. млеко, 600 гр. захар, 1/3 чаена чаша масло, шепа стафиди, малко сол, кора и сок от един лимон, мая едно парче 4 на 4 см.
Приготовление изобщо на козунаците:
Около 1 кг. брашно се попарва с топло млеко, докато се образува възрядка каша. Изстива, докато търпи пръста. Маята се размива с топлото млеко (да не се попари) прибавя се 2—3 парчета захар (бел 2-3 с.л. захар) и съединява с кашата. Поставя се на топличко да втаса. Брашното се пресява и се постопля и се слагат яйцата (отделно жълтъците и белтъците разбити), захарта разтопена с млекото, маята, солта и лимона, а маслото се оставя за омесване. Омесва се тестото, като от време на време се прибавя от маслото (разтопено), докато започне да пуща шупли. Оставя се покрито да втаса на топло място. Готово, разлага се по форми, намазани с масло (пълни до половина), оплетени коси, руло и. др. При разлагането се примесват към тестото по-малко стафиди. Оставят се пак да втасат на топло и щом почти напълнят формите (да не превтасват), намазват се леко с белтък, посипват се по желание с захар и се набождат с бадеми. Пече се отначало в гореща и се допича в умерена пещ. Познават се че са добре опечени с клечка, по която да не остава сурово тесто.
Козунаците, особено тия само от жълтъци се правят високи, като увеличим формата с картон. Такива козунаци се пекат във високи фурни.
Меринги
Козуначено тесто се поставя в малки формички и след като се опекат и изстинат натопяват се в умерено гъст сироп парфюмиран с няколко капки ром или ванилия. Тъй натопените меринги се срязват и се гарнират с разбит каймак (бел- сметана), разредено пелте и др.
Руло от козунак
Взема се парче втасало козуначено тесто, разточва се на пласт дебел един пръст, който се слага в чиста кърпа. Върху този лист може.да се намаже мармалад, но по-добре е плънка от орехи. Орехите могат да се употребят по няколко начина. Да се нарежат на тънички филийки и сварят в захарен сироп или да се счукат, смесят с счукана захар и малко счукан дарчин (бел. – старо наименование на канелата) или да се свари захарен сироп с 2—3 супени лъжици какао и в него да се сложат счукани орехи. И в трите случая, след като се настеле плънката, поръсва се с малко счукана галета, листът се навива на руло с помощта на кърпата, слага се в намазана с масло тепсийка, намазва се отгоре с кристална захар. Същото руло може да се направи вместо с орехи, с бадеми.
Друга плънка за руло
Счукани орехи се варят с млеко, подсладено по вкус и с една пръчица ванилия. Щом се сгъстят, оставят се да поизстинат и малко топлинки се настилат
върху лист от козуначено тесто, което се завива на руло. Орехите може да се смесят с малко какао.
Глазура за козунаци
1 кг. захар се сварява с 1 кг. вода в много гъст сироп (капка, капната във вода да застава). Веднага се излива върху тава, леко намазано с масло и с дървена лопатка или лъжица се бърка докато се образува захарно тесто. Ако се развали, връща се в тенджерата, налива се малко вода и отново се вари. Това захарно тесто се поразмива леко с гореща вода и слага за глазура. За тъмна глазура, слага се в бялата малко какао и смляно кафе, а за червена — карминова боя. Глазура може да се направи и от разбит белтък с захарна пудра и няколко капки лимонов сок. На 1 белтък — 70—80 г. пудра захар.
Козуначени буфти
Козуначеното тесто се прави на топчици, които се пражат в изобилно масло или мас. Маслото да е горещо, но да се пражат на умерен огън. Още горещи се посипват със захар. Може вътре да се напълнят с мармалад.
ИЗТОЧНИК: Списание "Икономия и домакинство" април 1925, год 4, книжка
КОЗУНАК
ПРОДУКТИ:
250 г брашно
40 г захар
щипка сол
40 г краве масло
5 с.л. прясно мляко
1 яйце
20 г мая
1с.л. настъргана лимонова кора
80г стафиди
1 с.л. прясно мляко
ПРИГОТВЯНЕ:
Най-напред стафидите се накисват добре във вода. През това време в купа се изсипват брашното, захарта, щипка сол, размекнатото масло, топло мляко и 1 яйце. Отгоре се натрошава прясната мая. Със спиралите на миксера се разбърква на най-ниска степен. Бърка се докато брашното престане да хвърчи. След това се бие на максимална степен 5-6 минути докато тестото започне да се отделя от стената на купата. Добре изцедените стафиди се прибавят към тестото, след тях и лимоновата кора и се продължава с биенето още 1/2 мин. Оставя се за около 30 минути да втаса ( да проличи, че се е надигнало). Разделя се на 3 и се плете козунак. Слага се в намазнена тава и се оставя още 30 минути да втасва докато се надуе до двоен размер. Маже се с прясно мляко. Пече се на 190° в долната част на фурната.
ПАК КОЗУНАК
ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
30-40 г прясна мая
8 яйца
1 жълтък
300 мл прясно мляко
300 г захар
щипка сол
150 г краве масло
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилия
50 г бадеми, обелени
ПРИГОТВЯНЕ:
Необходимо е всички продукти да бъдат предварително позатоплени и помещението в което ще се меси тестото и ще втаса да бъде топло и да няма въздушни течения в него.
Подгрейте млякото до 30-35 градуса. Разбъркайте маята с малко топло мляко(2-3 с.л.) и 2-3 с.л. брашно, 1 с.л. захар за да се получи гъста кашица. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса (шупне). Брашното се пресява два пъти в предварително затоплен съд(по този начин ще влезе повече въздух в него). Сложете брашното в голяма купа, направете кладенче в средата, прибавете леко разбитите яйца, захарта, , лимоновата кора, ванилията, малко сол, 100 г разтопено масло. Омесете гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнината. Когато в тестото се получат мехурчета, го оставете в купа намазана с масло и покрита с кърпа на топло (при температура 28-30 градуса) за около 2 часа докато увеличи двойно обема си,
Отново се омесва тестото, като се добавя останалата част от маслото и отново се оставя да втаса при същите условия.
Може да оформите козунака – плетен с 2,3 или 4 рула или да изпечете във форма. След оформяне и поредно втасване се намазва с разбито с малко вода жълтък и се поръсва с нарязаните на люспи бадеми или едра кристална захар и се пече в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 40-45 минути при температура 180 градуса.
Следните потребители благодарят на madlena за това полезно мнение:
Как да варим яйца? Преди всичко като спазваме няколко прости правила:
Никога не варете яйца, веднага след като ги извадите от хладилника. Студените яйца, сложени в горещата вода почти задължително ще се напукат.
Ако разполагате с таймер – използвайте го. Така няма да преварите яйцата – тогава жълтъците почерняват, а белтъците стават като гума. Ако яйцата са много пресни ( до 4 дена ) добавете още около 30 секунди към времето за варене.
За да не се напукват яйцата при варене може да се добави сол във водата. Може да прободете с игла дъното на яйацата , за да се намали вътрешното налягане.
Избягвайте да варите съвсем пресни яйца. Те не могат да се белят добре. Белтъкът залепва по черупката. Най-добре се варят яйца на 3 до 10 дни.
Винаги използвайте малък съд – ако варите яйца в голям съд, след завирането на водата, те ще се блъскат едно в друго и лесно могат да се напукат.Варете на тих огън, без бурно кипене.
Ако ще варите повече от няколко яйца, най-добре е да ги поставите в метална кошничка или мрежичка. Това ще ви помогне да ги извадите по-лесно и бързо.
Рохки яйца
Не се препоръчват да се консумират от деца, бременни жени, възрастни хора или възстановяващи се след сериозни заболявания.
Сложете яйцата в съда, залейте със студена вода и поставете на силен огън. След като заври водата, намалете огъня и варете:
3 минути, ако искате наистина рохко яйце
4 минути, за твърд белтък и течен жълтък
5 мунути за твърд белтък и сварен жълтък с ярко-жълто полутечно петно в сърцевината.
Твърдо сварени яйца
Сложете яйцата в съда за варене и залейте със студена вода. След като заври водата, намалете огъня и варете:
6 минути, за яйца леко течни в средата на жълтъка;
8 минути, за напълно сварени яйца.
След като ги свалите от огъня е необходимо да ги поставите в студена вода. Отначало ги оставете под течаща вода за 1 минута, след това в съд със студена вода, докато не се охладят, така че да могат да се държат в ръка - за около 2 минути.
Да се обели много прясно сварено яйце е доста трудно - затова варете яйцата поне 4 дена след снасянето им. Най-лесо е да се обелят като първо се начупи кората по цялото яйце, след това като държите яйцето под течаща вода, започнете да белите като започнете от тъпия край. Водата ще измие всички малки частици от черупката. След това отново сложете яйцата в студена вода, докато напълно не изстинат. Ако не охладите яйцата бързо, то те ще продължат да се варят и е възможно да се преварят и да почернее белтъка.
Следният потребител благодари на madlena за полезното мнение:
Обичам ги рохки,но за Велигден не стават . Защото ще се чупят лесно.
Аз винаги ги варя на око. никога не съм спазвала минути.Защото незнам колко да gи варя.
Може ли някой да ми каже мога ли да използвам масло вместо мас, за направата на козунак? Тук няма мас :sad1:
Мери, мас има по всички супермаркети, казва се лард. Кузюнака няма да стане толкова вкусен с масло си мисля...:tongue8:
И вземи си наметни наещо че както си се разголила може да настинеш!
Мери, мас има по всички супермаркети, казва се лард. Кузюнака няма да стане толкова вкусен с масло си мисля...:tongue8:
И вземи си наметни наещо че както си се разголила може да настинеш!
великден наближава.
малко инфо за тези,на които не им се разправя да правят козунаци. от скоро теско пуснаха много готин козунак. казва се french bioche (bioshe) не съм сигурна в правописа.
великден наближава.
малко инфо за тези,на които не им се разправя да правят козунаци. от скоро теско пуснаха много готин козунак. казва се french bioche (bioshe) не съм сигурна в правописа.
Аз съм сигурна, че няма да се справя сама с козунака /не съм правила никога/. Откъде мога да ги купя тези bioche? И също има ли различни видове - със стафидки, орехчета?
__________________ You can have the role of ... Party-goer number four.
Опитай ще се справиш. Все някога триабва да пробваш.
не е толкова трудно да правиш козунак . тебе рецептата като я 4етеш ти се струва само дълга ,не трудна.
Опитай ще се справиш. Все някога триабва да пробваш.
не е толкова трудно да правиш козунак . тебе рецептата като я 4етеш ти се струва само дълга ,не трудна.
Може и да пробвам, ще видя първо как се справям с яйцата в събота.
Понеже сте дали много рецепти за козунаци, коя мислиш, че ще е най-подходяща за мен като beginner?
Ще ви дам една рецепта за курабии.Аз ги правих по Великден и много се харесаха, даже се видяхме с някого от форума и ме помолиха да сложа рецептата на сайта. Много време ми отне докато се наканя и седна да пиша но по добре късно отколкото никога.
Водят се курабии, но са като масленки и може да си ги правите по всяко време.
Смлените орехи,пудрата захар и брашното се размесват много добре.Постепенно се налива олиото и се омесва тесто, от което се правят топ4ета или се разточва по-дебела кора и се изрязват кръг4ета или други формички.Курабиите се нареждат в намазана с олио и поръсена с брашно тава и се пекат в умерена фурна.Поръсват се с пудра захар, смесена с ванилия.
Добър апетит,дано да ви харесат!
Следният потребител благодари на milady за полезното мнение:
тази тема я пуснах миналата година.
има много рецепти за козунаци, историята на козунаците, рецепти с агнешко. съвети как да варим яйцата и дискусиика.
който има желание да поразгледа
Аз съм сигурна, че няма да се справя сама с козунака /не съм правила никога/. Откъде мога да ги купя тези bioche? И също има ли различни видове - със стафидки, орехчета?
Миналата година съм взимала от морисън, но мисля, че ги има из всички вериги магазини от рода на теско.Ще ходя и аз да проверя утре в теско и ще пиша.
Надеждата, където се отчайват,
Радостта, където страдат,
Любов, където ненавиждат.
Да нося истината там, където се заблуждават,
Светлина – в тъмнината.
Господи, удостой ме!
Да утешавам, а не да очаквам утешение,
да разбирам, а не да очаквам разбиране,
да обичам, а не да очаквам любов...
Миналата година съм взимала от морисън, но мисля, че ги има из всички вериги магазини от рода на теско.Ще ходя и аз да проверя утре в теско и ще пиша.
На Теско има-Tesko butter brioche loaf-Не е точно като нашият, но при липса на друг става...
Ако остане неупотребен в следващите дни може да се направи на торта.
Надеждата, където се отчайват,
Радостта, където страдат,
Любов, където ненавиждат.
Да нося истината там, където се заблуждават,
Светлина – в тъмнината.
Господи, удостой ме!
Да утешавам, а не да очаквам утешение,
да разбирам, а не да очаквам разбиране,
да обичам, а не да очаквам любов...
Да вдигна малко темата, че още малко й е време. Сега се рових нещо и ми попадна тази рецепта. Изглежда ми оригинално за великденската софра:
Великденски празничен венец
Продукти
500 гр брашно тип 500
50 гр захар
350 гр масло
1 бр. яйца
1 пак. мая
50 мл ракия
20 мл мляко краве прясно
рецепта
Приготвяне
1.Налейте в купичка 1/2 чаена чаша хладка вода и разтворете в нея 1 супена лъжица захар
2.Сипете маята и оставете така 10 минути да втаса
3.Пресейте брашното в тава, направете 'кладенче' в средата и сложете в него захарта
4.Добавете солта, разбитото сурово яйце, ракията, млякото и маслото (на парченца)
5.Разбъркайте продуктите с пръсти, за да се получи хомогенна смес
6.Прибавете маята и с брашното замесете тесто, докато пръстите ви започнат да се отделят от него
7.Оформете го на топка и го сложете на топло, покрито с кърпа
8.След около 3 часа, когато удвои обема си, то е вече готово
9.Омесете тестото повторно
10.Отделете от него за ленти, с които ще прикрепите боядисаните яйца
11.Оформете от тестото венец и на 3 места пъхнете яйца, върху които кръстосайте тестените ленти
12.В средата може да поставите други три яйца
13.Сложете венеца в намаслена тава и го оставете да втасва 30 минути
14.Загрейте фурната до 180 градуса и печете венеца 40 минути
15.Той трябва да бухне и да се зачерви
16.Поднесете го, след като изстине.
Последно редактирано от Charlotte : 27-02-2008 на 11:18 AM.
Следните потребители благодарят на Charlotte за това полезно мнение:
Кога е тукашния Великден тази година и кога е в България?
БГ -> 27 април
УК->23 март( но не съм 100% сигурна)
Цитирай:
А ето и кога се пада нашия Великден през следващите години:
2008 - Великден ще бъде на 27 април
2009 - Великден ще бъде на 19 април
2010 - Великден ще бъде на 4 април
2011 - Великден ще бъде на 24 април
2012 - Великден ще бъде на 15 април
2013 - Великден ще бъде на 5 Май
2014 - Великден ще бъде на 20 април
2015 - Великден ще бъде на 12 април