BGHelp Wiki
Имиграция Работа Финансии Travel

Телефони PC TV Забавление

Добре дошли във форума на BGHelp.
В момента разглеждате форума ни като гост. Ако се регистрирате ще можете да коментирате, да гласувате в анкети, да изпращате и получавате лични съобщения и много други. Регистрирайте се сега!
Ако имате проблем или въпроси може да ги зададете тук.

BGhelpmap Обяви Документи кирилица/латиница
Отиди обратно   BGHelp Форум > Топ 7 форуми > Имиграция и Право > Registration Certificates

Главно меню
Нови обяви
DOPULNITELNI DOHODI ...
От: VIPJOBS
Дата: 17 May 23:57
Видяно: 17
predlagam rabota za ...
От: ukltd
Дата: 17 May 23:24
Видяно: 18
dvoina staq za trima ...
От: puhi12
Дата: 17 May 22:25
Видяно: 10
rabota ...
От: dididora
Дата: 17 May 22:12
Видяно: 11
ВСЕКИ ПЕТЪК ОТ ЛОНДО ...
От: SMS Transport
Дата: 17 May 22:02
Видяно: 7
  #1 (permalink)  
Стар 31-05-2011, 11:25 AM
Аватара на Arthur's Sword EXCALIBUR
Banned forever

Дата на присъединяване: Sep 2007
Благодарил: 5,572
Благодарено 5,846 пъти в 3,017 мнения
Arthur's Sword EXCALIBUR is GodlikeArthur's Sword EXCALIBUR is GodlikeArthur's Sword EXCALIBUR is GodlikeArthur's Sword EXCALIBUR is GodlikeArthur's Sword EXCALIBUR is GodlikeArthur's Sword EXCALIBUR is GodlikeArthur's Sword EXCALIBUR is GodlikeArthur's Sword EXCALIBUR is GodlikeArthur's Sword EXCALIBUR is GodlikeArthur's Sword EXCALIBUR is GodlikeArthur's Sword EXCALIBUR is Godlike
Exclamation Синя карта - въпроси и отговори

Какво представлява Синята карта? Това е официален документ, със снимка, който се издава от ХО (Home Office - Бритaнското вътрешно министерство), и който ви служи за доказателство, че имате право да работите без рестрикции. Официално не е задължително да го имате, но без него вероятността да ви вземат на работа е минимална.

Кой има право на Синя карта?
1. Ако сте женен/омъжена за бритaнски гражданин.
2. Ако сте били аu-pair в продължение на 1 година, можете да замените Лилавата карта за Синя такава.
3. Ако сте били притежател на Жълта студентска карта в продължение на 1 година и сте работили междувременно по 20 часа седмично и имате доказателства за това.
4. Ако съпругът/съпругата ви е притежател на Жълта карта за СЕ, вие можете да кандидатствате на тази база за Cиня карта.
5. Ако има други варианти - моля запознатите да допълнят списъка.

Относно необходими документи, които се изпращат до ХО при кандидатстване, те варират в зависимост по коя от горните точки кандидатствате. Но във всички случаи е задължително да изпратите паспорт/лична карта, които ще ви бъдат върнати било с отказа, било със Синята карта. Само за сведение, тук, в UK, паспортът има по-голяма стойност от ID картата. Винаги описвайте на отделен лист документите, които изпращате, и го приложете към тях.

Формуляр за кандидатстване можете да изтеглите от TYK.

-------------------------------------------------------------------------
За Сините карти има изписани десетки теми, които са разпилени в различни форуми и подфоруми. Понеже информацията е размита, а всеки новорегистрирал си мисли, че неговият случай е единствен и неповторим - темата се предъвква отново и отново. Затова ще помоля някой добронамерен модератор да слива последващите сходни теми в една, а спамът своевременно да се разчиства.
-------------------------------------------------------------------------

tombstone

Последно редактирано от Arthur's Sword EXCALIBUR : 31-05-2011 на 11:44 AM.
Благодарил Отговори с цитат
Следните потребители благодарят на Arthur's Sword EXCALIBUR за това полезно мнение:
alex_nw (31-05-2011), bmuradov (18-07-2011), cafedelmar (17-11-2011), Dea_uk (03-10-2011), DIDIC (30-11-2011), ginger (24-06-2011), nellytoncheva (04-03-2012), power_fan (02-08-2011), siro13 (23-11-2011), zmei4o_pk (31-05-2011), zoi (27-06-2011)
Sponsored Links
  #2 (permalink)  
Стар 31-05-2011, 11:59 AM
Старо куче

Дата на присъединяване: Mar 2006
Благодарил: 899
Благодарено 796 пъти в 315 мнения
musi is Godlikemusi is Godlikemusi is Godlikemusi is Godlikemusi is Godlikemusi is Godlikemusi is Godlikemusi is Godlikemusi is Godlikemusi is Godlikemusi is Godlike
По подразбиране Относно: Синя карта - въпроси и отговори

12 месеца законно пребиваване-работа/WP в UK преди приемането на BG в EU
След 5 години притежателя на синя карта може да подаде за permanent residence-старото ILR - с апл.форма ЕЕА3.

" Тъп си ,че слушаш чалга,а слушаш чалга защото си тъп."

Последно редактирано от musi : 31-05-2011 на 12:07 PM.
Следният потребител благодари на musi за полезното мнение:
cafedelmar (17-11-2011)
  #3 (permalink)  
Стар 31-05-2011, 12:32 PM
...

Дата на присъединяване: Jan 2005
Благодарил: 2,947
Благодарено 7,366 пъти в 3,561 мнения
madlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlike

Цитирай:
Първоначално написано от musi Вижте мненията на
12 месеца законно пребиваване-работа/WP в UK преди приемането на BG в EU
След 5 години притежателя на синя карта може да подаде за permanent residence-старото ILR - с апл.форма ЕЕА3.
ako не си е сменял работодателя, за който първоначално му е даден уърк пермита по визово време.
ако си е сменил работодателя НЕ може да използва периода преди ЕС и ериода след ЕС в едни и същи 5 год.

If you're talking behind my back, you are in a good position to kiss my ass!
  #4 (permalink)  
Стар 21-06-2011, 07:04 AM
нов user

Дата на присъединяване: May 2011
Благодарил: 0
Благодарено 0 пъти в 0 мнения
margarel is on a distinguished road

Здравейте всички,искам да попитам нещо което ме вълнува и предварително се извинявам ако въпроса е разискван някъде във форума,но просто не намерих сходен проблем.Съпругът ми е в UK ,има НИН и др .необходими документи и работи,аз мога ли от БГ да подам форма за СИНЯ КАРТА??? И какъв е реда за това,защото смятаме с дъщеря ми да заминем при него
  #5 (permalink)  
Стар 21-06-2011, 07:44 AM
Manchester United Fan

Благодарил: 4,863
Благодарено 8,455 пъти в 4,106 мнения
Zara is GodlikeZara is GodlikeZara is GodlikeZara is GodlikeZara is GodlikeZara is GodlikeZara is GodlikeZara is GodlikeZara is GodlikeZara is GodlikeZara is Godlike
Изпратете съобщение чрез ICQ до Zara

Цитирай:
Първоначално написано от margarel Вижте мненията на
Здравейте всички,искам да попитам нещо което ме вълнува и предварително се извинявам ако въпроса е разискван някъде във форума,но просто не намерих сходен проблем.Съпругът ми е в UK ,има НИН и др .необходими документи и работи,аз мога ли от БГ да подам форма за СИНЯ КАРТА??? И какъв е реда за това,защото смятаме с дъщеря ми да заминем при него
Принципно трябва да си тук в УК.....можеш да отидеш на място в ХО, вместо да чакаш по пощата.
  #6 (permalink)  
Стар 21-06-2011, 08:00 AM
...

madlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlikemadlena is Godlike

Цитирай:
Първоначално написано от margarel Вижте мненията на
за да вземеш синя карта не е достатъчно съпругът ти само да бъде в УК, да има НИН и др. (какви точно др??) а той трябва да упражнява суъюзно право като срудент, селф съфишънт или селф емплойд, да има карта от хоум офис удостоверяваща това или да кандодатства за такава и чак тогава ти мислип за синя, а пък след това дали можее.
да си в УК или не

тоест ако искаш адекватен отговор, описвай ситуацията си адекватно, а не само че мъжа ти бил тук и имал НИН, това не означава нищо. тук има милиони хора с НИН, но това не дава права на съпругите им.

#7 (permalink)  
Стар 21-06-2011, 09:45 AM
стрелец харпунджия

Дата на присъединяване: Mar 2010
Благодарил: 325
Благодарено 881 пъти в 394 мнения
sagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlike
Send a message via Skype™ to sagittarius

A по HSMP не се ли получава пак синя карта?
  #8 (permalink)  
Стар 21-06-2011, 10:58 AM
龍太陽

Дата на присъединяване: Dec 2006
Благодарил: 3,105
Благодарено 4,305 пъти в 2,110 мнения
Staki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is Godlike

Цитирай:
Първоначално написано от sagittarius Вижте мненията на
получава се
gotoAndStop ("bed");
  #9 (permalink)  
Стар 21-06-2011, 12:33 PM
...

Цитирай:
няма нужда да се правиш на интересен/а.
отговорила съм на конкретен въпрос.
за следващото такова изказване ще получиш предупреждение за спам

#10 (permalink)  
Стар 21-06-2011, 12:42 PM
стрелец харпунджия

Дата на присъединяване: Mar 2010
Благодарил: 325
Благодарено 881 пъти в 394 мнения
sagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlikesagittarius is Godlike
Send a message via Skype™ to sagittarius

Цитирай:
Първоначално написано от madlena Вижте мненията на
няма нужда да се правиш на интересен/а.
отговорила съм на конкретен въпрос.
за следващото такова изказване ще получиш предупреждение за спам
Защо реши, че въпросът ми е към теб и се правя на интересен? Похвално е че отговаряш на конкретно питане, но това едва ли изчерпва темата.

Питам по принцип и според мен в правилната тема. Този вариант го няма в 4те изброени от Артур и никой до сега не го е споменал, което намирам за странно.

Сега може да ми дадеш 2 предупреждения ако ще се почувстваш по-добре.
Следният потребител благодари на sagittarius за полезното мнение:
*butterfly* (02-03-2012)
  #11 (permalink)  
Стар 21-06-2011, 01:54 PM
...

Цитирай:
Защо реши, че въпросът ми е към теб и се правя на интересен? Похвално е че отговаряш на конкретно питане, но това едва ли изчерпва темата.

Питам по принцип и според мен в правилната тема. Този вариант го няма в 4те изброени от Артур и никой до сега не го е споменал, което намирам за странно.

Сега може да ми дадеш 2 предупреждения ако ще се почувстваш по-добре.
извинявай, аз реших, че ми коригираш отговора към питащата, защото по начина по който пита има потенциален вариант и за HSMP

не съм видяла че артур наистина не го е включил. ама на артур му се каза че темата само обърква хората, а не им помага и след малко ще замине в коша.

извинявай за коментара ми към теб

Следният потребител благодари на madlena за полезното мнение:
  #12 (permalink)  
Стар 23-06-2011, 06:46 AM
нов user

Дата на присъединяване: Jun 2011
Благодарено 0 пъти в 0 мнения
Konstantin83 is on a distinguished road

Здравейте, Ще се включа и аз в този полезен форум с няколко питанки с риск да се повторя за което се извинявам предварително!!!

Нашата ситуация е следната:
- Аз съм в УК. от 26.05.10 записах си NVQ 2 и си работя получих си картата чак на 19.10.10г. и от 01.11.10г съм си с договор. Курса ми трябва да завърши около септември тази година (2011). За този период обаче не сам бил в УК общо около 3 месеца та ИДЕЯТА Е МОЖЕЛИ ДА КАНДИДАТСТВАМ ЗА СИНЯ КАРТА ПРЕЗ НОЕМВРИ ???
Другото важно нещо е че от 11.06.2011г съм щастливо женен мъж , сега със съпругата ми ще пътуваме към УК тя като професия е зъболекар, но мислим да и подадем документите за синя карта чрез моята жълта като съм наясно, че трябва да продължа някакъв курс за още една година за да и важи и нейната освен ако не взема и аз синя през ноември. Прочетох и разбрах какво трябва да направим (BR1).

Въпроса ми е: Освен нейния паспорт, моя, нейни снимки 2 бр., преведено свидетелство за бракъни необходимо ли е още някакви документи да пусна? Видях тук някъде за документ от банката но по моята сметка или трябва да открием нейна, също видях, че да докажа че съм все още студент ( някакво писмо от колежали да взема? ) от моя работодател да искам ли някакво писмо и какво?
И накрая искам да попитам за нейния НИН трябва ли да чакаме да излезе синята и карта че тогава да се обаждаме за НИНАИ или .... ?

Благодаря на всички който биха ни помогнали със съвет.
  #13 (permalink)  
Стар 23-06-2011, 10:38 AM
нов user

Дата на присъединяване: Jan 2010
Благодарен 2 пъти в 1 мнение
stela76 is on a distinguished road

Здравеите и аз имам въпрос за синя карта.Мъжьт ми е в УК от 8 години има синя карта женени сме от месец март 2011 аз искам да подам за синя карта но не съм сигурна коя секциа да попълня spouse or civil partner of a british citizen or person settled in the UK или if you are applying and your family member holds a current registration certificate and is sponsoring your application.Знам 4е темата е дискутирана но 6те бъда благодарна за ва6ите мнения. Предварително благодаря.
  #14 (permalink)  
Стар 23-06-2011, 12:51 PM
нов user

Дата на присъединяване: Jan 2010
Благодарен 2 пъти в 1 мнение
stela76 is on a distinguished road

6те сам благодарна ако някои изкаже мнение.
  #15 (permalink)  
Стар 23-06-2011, 05:28 PM
龍太陽

Staki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is Godlike

Цитирай:
Първоначално написано от stela76 Вижте мненията на
Здравеите и аз имам въпрос за синя карта.Мъжьт ми е в УК от 8 години има синя карта женени сме от месец март 2011 аз искам да подам за синя карта но не съм сигурна коя секциа да попълня spouse or civil partner of a british citizen or person settled in the UK или if you are applying and your family member holds a current registration certificate and is sponsoring your application.Знам 4е темата е дискутирана но 6те бъда благодарна за ва6ите мнения. Предварително благодаря.
if you are applying and your family member holds a current registration certificate and is sponsoring your application
gotoAndStop ("bed");
  #16 (permalink)  
Стар 23-06-2011, 05:41 PM
龍太陽

Цитирай:
Първоначално написано от Konstantin83 Вижте мненията на
Здравейте, Ще се включа и аз в този полезен форум с няколко питанки с риск да се повторя за което се извинявам предварително!!!

Нашата ситуация е следната:
- Аз съм в УК. от 26.05.10 записах си NVQ 2 и си работя получих си картата чак на 19.10.10г. и от 01.11.10г съм си с договор. Курса ми трябва да завърши около септември тази година (2011). За този период обаче не сам бил в УК общо около 3 месеца та ИДЕЯТА Е МОЖЕЛИ ДА КАНДИДАТСТВАМ ЗА СИНЯ КАРТА ПРЕЗ НОЕМВРИ ???
Другото важно нещо е че от 11.06.2011г съм щастливо женен мъж , сега със съпругата ми ще пътуваме към УК тя като професия е зъболекар, но мислим да и подадем документите за синя карта чрез моята жълта като съм наясно, че трябва да продължа някакъв курс за още една година за да и важи и нейната освен ако не взема и аз синя през ноември. Прочетох и разбрах какво трябва да направим (BR1).

Въпроса ми е: Освен нейния паспорт, моя, нейни снимки 2 бр., преведено свидетелство за бракъни необходимо ли е още някакви документи да пусна? Видях тук някъде за документ от банката но по моята сметка или трябва да открием нейна, също видях, че да докажа че съм все още студент ( някакво писмо от колежали да взема? ) от моя работодател да искам ли някакво писмо и какво?
И накрая искам да попитам за нейния НИН трябва ли да чакаме да излезе синята и карта че тогава да се обаждаме за НИНАИ или .... ?

Благодаря на всички който биха ни помогнали със съвет.
Не може да кандидатсваш за синя карта, ако не си работил законно 12 месеца без прекъсване повече от 30 дена). Тя трябва да подаде форма BR1 като family member of someone who holds a current registration certificate and is sponsoring her application.

Банкови стейтмънти не мисля, че трябва да показваш, тъй като ти вече имаш жълта карта. Пiсмо от училището, че все още учиш би трябвало да е достатъчно. Писмо от работодателя ти не е необходимо. Мисля, че ще е по-лесно да си изкара NIN със синя карта, но все пак тя има право да работи и без такава, така че не е необходимо да я има. Всъшност НИН се дава при няколко условия - освен че трябва да имаш право да работиш, трябва а) да работиш вече или да можеш да докажеш, че б) търсиш работа усилено.

Tя не може ли да кандидаства за синя карта като HSMP btw?
gotoAndStop ("bed");
  #17 (permalink)  
Стар 23-06-2011, 09:30 PM
нов user

Дата на присъединяване: Feb 2011
Благодарил: 2
Благодарен 1 път в 1 мнение
normal untill else is on a distinguished road

Много се радвам че се започна нова тема за сините карти. моята ситуация е много заплетена, но според правилата на хоум офиса е ясна. проблема е че едва ли са имали такъв случай в ХО и не смея да действам без съвет от вас:
съпруга съм на селф-имплойд, с издадена жълта карта. на базата на правилата на ХО бях наета на работа без да са ми искали синя карта, искаха само обяснително писмо с правилата по които имам право на работа и неговата жълта карта. така работя вече малко повече от година и половина. но нещата помежду ни не вървят ще се разделяме. моята дилема е дали да опитам да кандидатствам направо за синя карта на мое собствено право на базата на последните 12 мес. имплоймънт, което право според техните превила съм си изкарала, или ще се заядат че съм работила всичкото това време без синя карта (която пак по техните правила е само потвърждение натова право и не е задължителна). не мисля че имам време и нерви да изкарам тепърва синята карта на база неговия селф-импл. и да чакам още една година.
вие, по-опитните,как мислите?
  #18 (permalink)  
Стар 23-06-2011, 10:15 PM
...

на мен ще ми е много интересен изхода от твоята апликация. даже мисля че можеш да събереш някой лев ако ще дадеш инфо, че номера става така.

иначе - мислиш много правилно, ама то е по-важно някой льльо в хоум офиса какво мисли. смятам че ако си направип апликацията с добро обяснение като все едно ще го чете малоумен, ще успееш.

#19 (permalink)  
Стар 23-06-2011, 10:40 PM
нов user

Дата на присъединяване: Feb 2011
Благодарил: 2
Благодарен 1 път в 1 мнение
normal untill else is on a distinguished road

Ох, то много хубаво на теория, ама ако Льольото реши друго, всичкото на мойто Д се пише. И по-лошото - на Д-то на детето ми също. защото аз проваля ли се, и сичкото сиган, дето от мен зависи да е нахранено и облечено и с покрив отгоре и то ще страда, без да е виновно. Ще пиша ако се престраша. ами чикън шит съм си, но не вземам решенията сама за себе си все пак. Мадлена, мога ли да ти изпратя копие на писмото което смятам да пратя с апликацията, просто да дадеш мнение как звучи?Благодаря.
  #20 (permalink)  
Стар 23-06-2011, 11:05 PM
I see you...

Дата на присъединяване: Mar 2006
Благодарил: 11,588
Благодарено 11,386 пъти в 5,446 мнения
Мила is GodlikeМила is GodlikeМила is GodlikeМила is GodlikeМила is GodlikeМила is GodlikeМила is GodlikeМила is GodlikeМила is GodlikeМила is GodlikeМила is Godlike

Цитирай:
Първоначално написано от normal untill else Вижте мненията на
Ох, то много хубаво на теория, ама ако Льольото реши друго, всичкото на мойто Д се пише. И по-лошото - на Д-то на детето ми също. защото аз проваля ли се, и сичкото сиган, дето от мен зависи да е нахранено и облечено и с покрив отгоре и то ще страда, без да е виновно. Ще пиша ако се престраша. ами чикън шит съм си, но не вземам решенията сама за себе си все пак. Мадлена, мога ли да ти изпратя копие на писмото което смятам да пратя с апликацията, просто да дадеш мнение как звучи?Благодаря.
И аз смятам, че много зависи от това, как ще им обясниш и поднесеш нещата. Изпипай си подкрепителната документация,напиши им списък под номера какво им пращаш и какво доказва всеки документ - да не им оставиш грам място за мислене и търсене на решението. Аз преди време бях правила такава апликация - всичко бях описала, под номера, в таблица, че чак с различни цветове, че едни периоди трябваше да обяснявам... само дето не им рисувах оста на времето ама мина много бързо и успешно.

Като го направиш, го дай на някой, дето не са му ясни тия неща в детайли - ако го разбере... и льольовците в ХО ще го разберат.
Следният потребител благодари на Мила за полезното мнение:
muse (10-07-2011)
  #21 (permalink)  
Стар 24-06-2011, 06:48 AM
Напреднал

Дата на присъединяване: Mar 2009
Благодарил: 88
Благодарено 199 пъти в 107 мнения
cocaloca has a spectacular aura aboutcocaloca has a spectacular aura aboutcocaloca has a spectacular aura about

аз бих те посъветвала, за да не рискуваш, да изпратиш едно запитване на този имейл
BaRCEnquiries@UKBA.gsi.gov.uk
и ако отговорът е такъв, какъвто би трябвало да бъде - да го приложиш към апликейшъна.
а съпругът ти дали ще ти съдейства с доказателствата за неговия селф емплоймънт?/ щом казваш че сте пред развод/
успех.
пп. между другото бях пускала тема с подобно запитване - но чисто теоретично, та ще ми е интересно дали на практика наистина е възможно подобно нещо. Интересен казус - хипотетично

Последно редактирано от cocaloca : 24-06-2011 на 06:57 AM.
  #22 (permalink)  
Стар 24-06-2011, 10:49 PM
Старо куче

Дата на присъединяване: Oct 2007
Благодарил: 475
Благодарено 535 пъти в 318 мнения
s_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlike

И аз имам няколко въпроса:

1) При селф-емплоид статут - задължително ли е да се кандидатства за жълта карта, и година след получaването и, да се кандидатства за синя карта.

Не може ли някои да се регистрира като селф-емплоид, да си изкара НИ номер и да кандидатства за синя карта, година след регистрацията за СЕ, без да има жълта карта.

2) Селф-емплоид & емплоид статут (mix & match) - Вьзможно ли е да се кандидатства за синя карта при следното положение:

Регистрация като селф-емплоид и упражняване на тази деиност в продължение на 3 месеца примерно.
Докато е регистриран като като такъв, намира си работодател, които е съгласен да се издаде работна карта, валидна за 1 година. Работи като самонает, до момента в които се изкара работната карта и след това започва работа като емплоед (тоест, предполага се, че няма прекасване м/у емплоед и селф-емплоед деиност).

Въпросът ми е - може ли да се подаде молба за синя карта в случаи като по-горния, ако може да докаже, че е бил СЕ 3 месеца и емплоед 9 месеца?

Ако може - задължителна ли е жълтата карта и в този случаи?
  #23 (permalink)  
Стар 24-06-2011, 11:57 PM
龍太陽

Цитирай:
Първоначално написано от s_nikolova Вижте мненията на
И аз имам няколко въпроса:

1) При селф-емплоид статут - задължително ли е да се кандидатства за жълта карта, и година след получaването и, да се кандидатства за синя карта.

Не може ли някои да се регистрира като селф-емплоид, да си изкара НИ номер и да кандидатства за синя карта, година след регистрацията за СЕ, без да има жълта карта.
Няма такова нещо, година след получаването на жълта карта като селф-емплойд да се кандиадтства за синя карта. Трябва 5 години да упражняваш съюзно право (приметно self-employment) и тогава можеш да кандидатстваш за permanent residence и едва тогава имаш право да работиш като employed.

Поради тази причина втората част на въпроса ти е, категорично не.

Цитирай:
2) Селф-емплоид & емплоид статут (mix & match) - Вьзможно ли е да се кандидатства за синя карта при следното положение:

Регистрация като селф-емплоид и упражняване на тази деиност в продължение на 3 месеца примерно.
Докато е регистриран като като такъв, намира си работодател, които е съгласен да се издаде работна карта, валидна за 1 година. Работи като самонает, до момента в които се изкара работната карта и след това започва работа като емплоед (тоест, предполага се, че няма прекасване м/у емплоед и селф-емплоед деиност).

Въпросът ми е - може ли да се подаде молба за синя карта в случаи като по-горния, ако може да докаже, че е бил СЕ 3 месеца и емплоед 9 месеца?

Ако може - задължителна ли е жълтата карта и в този случаи?
Работата като самонает по никакъв начин не може да се използва за синя карта. Ако някой ти издаде работна карта, може да кандидатстваш за синя, едва след като работиш законно 12 месеца като employed.
gotoAndStop ("bed");
Следният потребител благодари на Staki за полезното мнение:
s_nikolova (25-06-2011)
  #24 (permalink)  
Стар 25-06-2011, 07:44 PM
Старо куче

Дата на присъединяване: Oct 2007
Благодарил: 475
Благодарено 535 пъти в 318 мнения
s_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlikes_nikolova is Godlike

Цитирай:
Първоначално написано от Staki Вижте мненията на
Няма такова нещо, година след получаването на жълта карта като селф-емплойд да се кандиадтства за синя карта. Трябва 5 години да упражняваш съюзно право (приметно self-employment) и тогава можеш да кандидатстваш за permanent residence и едва тогава имаш право да работиш като employed.
100% ли си сигурен, че година след получаването на жълта карта, не може да се кандидатства за синя на база СЕ??
  #25 (permalink)  
Стар 25-06-2011, 07:49 PM
Cooler

Дата на присъединяване: Jun 2008
Благодарил: 243
Благодарено 375 пъти в 225 мнения
ggeoreto has a reputation beyond reputeggeoreto has a reputation beyond reputeggeoreto has a reputation beyond reputeggeoreto has a reputation beyond reputeggeoreto has a reputation beyond reputeggeoreto has a reputation beyond reputeggeoreto has a reputation beyond reputeggeoreto has a reputation beyond reputeggeoreto has a reputation beyond reputeggeoreto has a reputation beyond reputeggeoreto has a reputation beyond repute

Цитирай:
100% ли си сигурен, че година след получаването на жълта карта, не може да се кандидатства за синя на база СЕ??
Естествено, че е 100% сигурно! То ако беше толкова лесно, всички българчета щяха да със сини карти! Няма такъв "бг филм"!
Staki (25-06-2011), s_nikolova (25-06-2011)
Sponsored Links

Отговори

Активни потребители разглеждащи тази тема в момента: 1 (0 членове и 1 гости)

Контрол над темата
Начин на разглеждане

Правила за публикуване