PDA

View Full Version : Кръщаване на бебе

arwen
29-03-2006, 12:28 PM
Има ли майки,които са кръщавали детето си в БГ?Как се прави кръщене и изобщо всякаква информация по въпроса?Някой правил ли е кръщене в катедралата във Варна и какви впечатления имате?:thank_you

musholina
29-03-2006, 12:38 PM
Ами аз само бях питала милалото лято и моите впечатления бяха че за всичко се плаща до свещите вкючително.Плюс това трябва да имаш комплект за кръщене и да резервираш ден и час 1-2 седмици по-рано.

pako77
29-03-2006, 12:55 PM
Аз миналата година бях кръстник на племенничката си, не беше в катедралата а в Св. Петка, но мисля че само сроковете за записване ще са различни. Ние се записахме 3 дни преди събитието, за катедралата може и наистина да е 2 седмици. Това което ще ти трябва е:
1. кръщелно свидетелство на кръстника
2. китка цветя
3. сапун
4. зехтин
5. хавлия и 1 - 1.5 м бяло хасе
6. църковни свещи (5 бр.)

Ако имаш повече въпроси ето това е телефона на синода във Варна: 052/225435

arwen
29-03-2006, 01:03 PM
Ами аз само бях питала милалото лято и моите впечатления бяха че за всичко се плаща до свещите вкючително.Плюс това трябва да имаш комплект за кръщене и да резервираш ден и час 1-2 седмици по-рано.
Единственото нещо,което ми се струва странно е,че миналата година едни познати са се женили там и са им искали 50лева,за да им позволят да заснемат с камера церемонията.

alexandra
29-03-2006, 01:17 PM
Да така е заплаща се такса.Моята сватба беше там.Била сам на кръщене и е много хубава церемонията.Но хубава е церемонията в Римски терми.Супер е. Успех.

musholina
29-03-2006, 01:18 PM
А да и това беше,имаше различни цени за "услугите",ако искаш да правиш снимки-плащаш,ако искаш да снимаш с камера-пак плащаш.Плюс това се плаща и да самото кръщене и т.н.Тъпа работа.

papi
02-04-2006, 02:36 PM
Миналата година кръстихме синът си в БГ.Предварително се запазва дата и се плаща -30лв е обикновено кращене,а 35лв със снимки и камера.Естествено носиш хавлия,свещи,олио,сапун и кръщелното на кръстника.
Не знам колко е голямо детето,но има поверие че е хубаво първата коса да е вземе попа.Моят син беше на 9 месеца и така или иначе не бях го подстригвала.

Роси
12-04-2006, 03:00 PM
За да не се повтаря с горните постове само ще допълня какво се прави по време и след кръщенето.
Свеща с която се кръщава детето(човека) се пази и се пали когато детето(човека) не се чувства добре. Болно тъжно и прочие....когато не му е добре
Хавлията с която се повива след като го измие попа се слага под възглавницата да преспи детето(човека) и след това се изплаква само с вода с тази вода пък се поливат цветята в кащата за здраве.
косата която се реже от попа сащо се пази.
Миналата година кръстихме детенце в арбанаси при чудотворната икона, попа кръщаваше заедно с нас още 6 души и каза че така е правилно също каза да не се опитваме да успокояваме децата ако плачат така лошото излизало от тях.
Иначе всичко се плаща за кръщаването за камера за фото апарат
само не искаха пари за осветяване на икони и кръстчета.

И дрехите .... след като детето е измито избърсано се обличат само нови дрехи обувки белио памперси и прочие всичкотрябва да е ново да не е обличано предварително и трябва да е от човека който го кръщава. (е не е задължително да е всичко от него но да е ново)