Добре дошли във форума на BGHelp. В момента разглеждате форума ни като гост. Ако се регистрирате ще можете да коментирате, да гласувате в анкети, да изпращате и получавате лични съобщения и много други. Регистрирайте се сега! Ако имате проблем или въпроси може да ги зададете тук.
Всеки от вас може да пусне безплатна обява в BGHelp.co.uk.
Ако сте регистриран трябва да се логнете за да може да пуснете обява.
Ако не сте регистриран в сайта влезте с потребителско име и парола.
Само регистрираните потребители могат да публикуват, променят и изтриват свойте обяви!
Как да пусна обява?
Можете да пуснете безплатно обява в съответната категория, като всеки регистриран потребител има възможността да променя и изтрива своята обява.
За да пуснете обява, моля изберете съответната категория и натиснете бутона НОВА ТЕМА, след което попълнете следните задължителни полета: заглавие на обявата, оценка и самият текст на обявата. Опциите като официална страница и снимка, която можете да качите директно от вашия компютър, не са задължителни.
Към обявата, можете да добавите и следните екстри: цена, място и състояние както и срок, в който обявата ще е акотивна.
Everyone can post for free in our Classified ads section.
If you are a registered member you will have to log in.
If you have no account you will have to register (it is free).
Only registered users can post, edit or delete their ads.
How do I post?
You may post your ads in one of the categories and as a member you can edit or delete you ads.
To post an ad chose category and press New Thread, then you have to fill these fields: Article Title, Score and the text itself. There are additional fields like Related link and Image (witch can be directly uploaded from your computer), witch are not obligetional.
Здравейте,аз съм отскоро в Шотландия и не съм много запозната със законите в страната.Ето го и моят проблем,надявам се да ми помогнете.Работя от 1-2 месеца в една шотландска фирма за почистване.Аз съм регистрирана като селф емпоид,но не работя като такава.Когато постъпих на работа обясних на шефа си,че мога да работя само като селф емпоид,но той каза няма проблем,може да е без него и така само с номера на паспорта и с нин започнах работа.Получавам парите си по банков път,сащо така и пей слипове,което според мен означава,че сам емпоид.Но все пак не ми се вярва,че само с нин и номер на паспорт мога да работя като емпоид.Според вас това легално ли е изобщо?
Относно: Мога ли да съм емплойд, ако нямам разрешително?
Не е законно. Рискът от глоба (5к) е твой. Работодателят също може да бъде глобен 10 хиляди, ако се установи, че работиш там незаконно като наета. Немалко хора обаче са в същото положение, но ти си решаваш.
Цитирай:
Първоначално написано от desibebsi
благодаря за отговора,но нали все пак всичко минава през банковата карта,как може да е незаконно и да го прави толкова очевидно?
1. Работата ти е незаконна от имиграционна гледна точка, органът, който би санкционирал това, е Border Agency, ако знае, разбира се. Санкциите са действително 5 хиляди за работника и 10 000 лири за работодателя. Твоят работодател, вероятно, също като теб, не знае, че прави нарушение.
2. Иначе от гледна точка на данъчното и на осигуряването, всичко вероятно е наред, щом имаш НИН, но това са други институции и те не се грижат за законността от имиграционна гледна точка.
За съжаление, законността на 2. не прави 1. законно... Поне докато не паднат ограниченията за българи - най-вероятно, в края на 2013 година.
Опитай се да поговориш с фирмата, да промениш нещата така, че да те водят като селф и да им издаваш фактури, ако са съгласни.
Цитирай:
благодаря ви за отговорите,освен трябва да поговоря с шефа си да ме назначи като селф емпоид,за да си нямам проблеми.
Няма да може да те назначи като самонаета, а ще те наеме да му извършваш еди какви си услуги (в случая почистване или каквото всъщност работиш във фирмата), като по този начин няма да ти внася осигуровки, нито ще ти плаща болнични или отпуска. Ти ще му даваш фактури (дори да не ги иска, пак ги пиши и си пази копията, за да си приключиш после годината) и прочие.
Цитирай:
Първоначално написано от iliyan65
Санкциите не бяха ли до 5 000 и до 10 000 ?
Така мислех и аз, но последния път, в английски източник ги срещнах като определени суми. Не мога да посоча линк, за съжаление, не съм го запазила, а и не си спомням къде беше, та не държа, че съм стопроцентово права, но така помня...
Цитирай:
Първоначално написано от Мила
Така мислех и аз, но последния път, в английски източник ги срещнах като определени суми. Не мога да посоча линк, за съжаление, не съм го запазила, а и не си спомням къде беше, та не държа, че съм стопроцентово права, но така помня...
За 2010 г. пише следното:
За работодателя:
An employer is acting unlawfully if they employ
a person who does not have the right to work in
the UK and can be fined up to £10,000 per
illegal migrant worker.
Civil penalties of up to £10,000 per illegal worker
can be imposed on employers. A notice of liability
(NOL) to pay a civil penalty of a specific amount
can be served by the UK Border Agency on behalf
of the Secretary of State
This is the maximum amount prescribed in the Immigration
(Employment of Adults subject to Immigration Control)
(Maximum Penalty) Order 2008 (S.I. 2008/132)
За работника:
An employer commits a criminal offence
under section 21 of the 2006 Act if he or she
knowingly employs an illegal migrant. Following
conviction on indictment, an employer may be
liable to imprisonment for a term not exceeding
two years, to an unlimited fine or to both. On
summary conviction, an employer may be liable to
imprisonment for a term not exceeding 6 months,
to a fine not exceeding the statutory maximum
or to both.
Близо до нас има един доста голям International Shop,в който работят около 4-5 българи и отделно има сигурно още около 10-15 човека турци и други националности.Едни познати бяха ходили да питат за работа там и им бяха казали,че не им трябват никакви документи за да почнат...тоест всичко е нелегално.Така или иначе те се отказаха,защото условията не ги удовлетворявяха..както и да е,друго исках да кажа.Миналата седмица свекървата отишла да пазарува там и гледа пред магазина спряни около 3-4 големи полицейски вана,а вътре в магазина пълно с полиция и от всякъде се чувало : Bulgarians...passports,Bulgarians...passports.Няко лко дена по-късно срещнах една от продавачките и тя ми каза,че същият ден е почивала,но са дошли специално да проверяват дали българите имат сини и жълти карти.Беше ми неудобно да я разпитвам повече дали е имало нелегални и т.н. ,но е факт,че от тогава не съм виждала българи в магазина(може и да не съм гледала добре).Не ми се мисли колко пари е трябвало да плати собственика ако са били нелегални и ако е по £10 000 на човек.Та мисълта ми е,че проверки се правят и който работи нелегално трябва много да внимава или да си оправи нещата възможно най-бързо!
Ние българите много се радваме на несполуките и нещастието на другите българи особено зад граница,а особено тези ,които имат разрешително за работа май се дразнят ,че някой все работел без такова и все повтарят едиси колко е била глобата.Оставете всеки да си прави сам избора.Моля за прошка ако съм засегнал някой ,но това ни е заложено май на българите.
Цитирай:
Първоначално написано от boshman
Ние българите много се радваме на несполуките и нещастието на другите българи особено зад граница,а особено тези ,които имат разрешително за работа май се дразнят ,че някой все работел без такова и все повтарят едиси колко е била глобата.Оставете всеки да си прави сам избора.Моля за прошка ако съм засегнал някой ,но това ни е заложено май на българите.
и къде прозря че някой се радва на нещастието на друг в тази конкретна тема.
би ли цитирал точно кое изказване те кара да мислиш така?
аз мога да ти кажа моето заклчение от изказвания като твоето - всички тези които имат разрешително за работа, (както ги наричаш) щом ви кажат нещо, което не ви изнася вие които нямате разрешително за работа, решавате че ви завиждаме и се заяждаме.
не, просто ви казваме истината и ви я казвамезащото питате както в тази тема е зададен въпрос). НЕ ви го казваме, защото ни интересува кой каво работи и дали има разрешително. опросто отговаряме на въпросите ви, а това че вие не понасяте неща които не ви изнасят си е лично ваш проблем
Последно редактирано от madlena : 19-01-2012 на 04:09 PM.
Следните потребители благодарят на madlena за това полезно мнение:
Цитирай:
Така е не си засегнал никого и аз съм с тебе трябва да си помагаме зад граница смеем се на поляците ама те са много по задружни от нас.
Последно редактирано от Doondie : 19-01-2012 на 08:33 PM.
Причина: цитат
Цитирай:
Първоначално написано от ZAPRINSKI
Цитирай:
Така е не си засегнал никого и аз съм с тебе трябва да си помагаме зад граница смеем се на поляците ама те са много по задружни от нас.
Къде видя някои да се смее на поляците... А проблема в помагането, дори в недиректното помагане а дори в даването на информация, идва от това че хората забравят и едно елементарно "благодаря" да кажат, не че някои го боли за това "благодаря", ама аз почнах да игнорирам дебили дето са много мили като им трябва инфо.... a posle kato gi pitash kvo e stanalo- can't be bothered da ti otgovorqt............ загуба на време е извода демек
Последно редактирано от Doondie : 19-01-2012 на 08:33 PM.
Причина: цитат
Следният потребител благодари на sickmusic за полезното мнение:
Някои от работодателите може да предложат договор, защото не са наясно с ограниченията за българи. На сина ми например, когато започваше работа, му бяха подготвили трудов договор точно по тази причина. Той обаче им каза за ограниченията, защото искаше да бъде коректен. Те провериха, увериха се, че е така, но тъй като много искаха да го вземат при тях, намериха начин.
Аз също не мисля, че някой завижда или се заяжда, като предупреждава за глобите. Добре е да имаме информация, а иначе всеки си носи глава на раменете и си решава за себе си.
Цитирай:
Това не е вярно,аз се радвам много,когато разбера за преуспели,образовани българи.
Следният потребител благодари на katiogi за полезното мнение:
Цитирай:
Първоначално написано от Мила
What are the penalties for Illegal working?
If found working illegally employees face an on the spot fine of £1,000 or prosecution
and either a £5000 fine and/or 3 months imprisonment.
1000 на място или 5000, ако се стигне до съд - така пише в сайта на хоум офис!!!
Цитирай:
Първоначално написано от diddo_m
What are the penalties for Illegal working?
If found working illegally employees face an on the spot fine of £1,000 or prosecution
and either a £5000 fine and/or 3 months imprisonment.
1000 на място или 5000, ако се стигне до съд - така пише в сайта на хоум офис!!!
Цитирай:
благодаря ви за отговорите,освен трябва да поговоря с шефа си да ме назначи като селф емпоид,за да си нямам проблеми.
Здравей, desibebsi.Относно това че работиш като имплой е 'нелегално'.Съпругата ми имаше същия проблем,но намерихме адвайзер по емиграционите въпроси и тои написа едно обяснително писмо до работодателя й,с което му обясни че е в нарушение и непременно трябва да й смени статута от имплой на селф.При нея това стана за 2часа.Незнам при теб да не се получи така че да те уволни и да не те наеме като селф.Но
като селф ти си длъжна не само да имаш :контракт оф сърис: но и застраховка на бизнеса,сама да си подсигуряваш матерялите и нужното оборудване и даси търсиш и др.клиенти.Защото иначе става скрит инплойд ,покрит с фактури от теб.Казвам ти това от собствен опит. Не отдавна минахме по този път.Сега БА гледат през лупа за скрит инплоймант и да не стане така че след 5 години работа ката селф кандидатстваш за перманент резидент и да изгориш като нас!
Цитирай:
Първоначално написано от roomy
Здравей, desibebsi.Относно това че работиш като имплой е 'нелегално'.Съпругата ми имаше същия проблем,но намерихме адвайзер по емиграционите въпроси и тои написа едно обяснително писмо до работодателя й,с което му обясни че е в нарушение и непременно трябва да й смени статута от имплой на селф.При нея това стана за 2часа.Незнам при теб да не се получи така че да те уволни и да не те наеме като селф.Но
като селф ти си длъжна не само да имаш :контракт оф сърис: но и застраховка на бизнеса,сама да си подсигуряваш матерялите и нужното оборудване и даси търсиш и др.клиенти.Защото иначе става скрит инплойд ,покрит с фактури от теб.Казвам ти това от собствен опит. Не отдавна минахме по този път.Сега БА гледат през лупа за скрит инплоймант и да не стане така че след 5 години работа ката селф кандидатстваш за перманент резидент и да изгориш като нас!
Това, че някой работи „нелегално” (в нарушение на трудовото законодателство) не го прави нелегално пребиваващ.
Защо не попитате адвайзера за съвет (в крайна сметка 5 години в България ли сте били или във Великобритания), как така ще изгорите?