Добре дошли във форума на BGHelp. В момента разглеждате форума ни като гост. Ако се регистрирате ще можете да коментирате, да гласувате в анкети, да изпращате и получавате лични съобщения и много други. Регистрирайте се сега! Ако имате проблем или въпроси може да ги зададете тук.
Всеки от вас може да пусне безплатна обява в BGHelp.co.uk.
Ако сте регистриран трябва да се логнете за да може да пуснете обява.
Ако не сте регистриран в сайта влезте с потребителско име и парола.
Само регистрираните потребители могат да публикуват, променят и изтриват свойте обяви!
Как да пусна обява?
Можете да пуснете безплатно обява в съответната категория, като всеки регистриран потребител има възможността да променя и изтрива своята обява.
За да пуснете обява, моля изберете съответната категория и натиснете бутона НОВА ТЕМА, след което попълнете следните задължителни полета: заглавие на обявата, оценка и самият текст на обявата. Опциите като официална страница и снимка, която можете да качите директно от вашия компютър, не са задължителни.
Към обявата, можете да добавите и следните екстри: цена, място и състояние както и срок, в който обявата ще е акотивна.
Everyone can post for free in our Classified ads section.
If you are a registered member you will have to log in.
If you have no account you will have to register (it is free).
Only registered users can post, edit or delete their ads.
How do I post?
You may post your ads in one of the categories and as a member you can edit or delete you ads.
To post an ad chose category and press New Thread, then you have to fill these fields: Article Title, Score and the text itself. There are additional fields like Related link and Image (witch can be directly uploaded from your computer), witch are not obligetional.
„Един човек ми каза” - митове и истини за статута и правата на българите в Кралството
Някои слухове, разпространявани сред нашите сънародници под мотото „един човек ми каза” понякога се оказват верни. Други – не дотам. Ще се опитам да внеса пояснения по някои от тях чрез откъси от британското законодателство и факти, казани ми в лични разговори с представители, работещи в британските институции.
• „Децата, родени на територията на Великобритания от родители българи или румънци, не могат да получат британско гражданство.”
The British Nationality Act:
„Children born in the United Kingdom from this to EEA/Swiss parents are normally British citizens automatically, if at least one parent has been exercising Treaty rights for five years. If the parents have lived in the United Kingdom for less than five years when the child is born, the child may be registered as British under s1(3) of the British Nationality Act once the parents complete five years residence in the United Kingdom”.
От цитирания текст става ясно, че децата, родени на територията на Обединеното кралство от родители от Европейската икономическа общност (а България е в ЕИО), стават британски граждани автоматично, ако поне един от тях е живял 5 години на територията на UK. Ако по време на раждането на детето родителите са живяли по-малко от пет години в Обединеното кралство, детето може да бъде регистрирано като британски поданик съгласно чл.1(3) от Британския закон за гражданство, когато един от родителите е пребивавал поне 5 години на територията на Обединеното кралство.”
С други думи, и в единия, и в другия случай детето (децата) стават граждани на Кралството.
• „Джобцентровете не предлагат работа за лица от България и Румъния.”
Бюрото по труда (JobCentre Plus) от 2007 година до сега предлага повече от 80 процента работа за самонаети лица (Self-Employed) и дори ги предпочита пред останалите, защото работодателите не желаят да назначават постоянни работници и да се ангажират с допълнителни плащания при болест, ваканции, празнични дни и т.н.
И сега там предлагането на работа в JobCentre Plus продължава, но трябва да сте на място всяка сряда между 1 и 3 следобед и всеки петък от 12 до 14 ч., когато се изнасят новите вакантни места в компютрите.
• „Може да се работи легално и без да имаш CSCS карта.”
Да, можеше през 2007 и отчасти през 2008 г. Сега вече е невъзможно, защото всички изискват този документ за право на работа на строителните площадки, независимо дали сте общ работник, бояджия, дърводелец и пр.
• „Border Agency (Home Office) вече не издава жълти, сини и лилави карти за работа.”
Имиграционните власти (Border Agency) продължават да издават всички работни документи за българи. Отворете компютъра си или прескочете до близката интернет зала, напишете BR1 Form, копирайте 15-те страници и ги попълнете, ако сте напълно уверен в данните, които подавате, след което изпратете писмото чрез услугата Special Delivery.
• „Българите могат да попълнят формуляр EEA1 (Registration Certificate – удостоверение за регистрация).”
Това е документ, предназначен за попълване от граждани на Европейската икономическа общност и Швейцария, които пребивават на територията на Обединеното кралство и за членовете на техните семейства. Попълването на този формуляр не е задължително, но все пак при кандидатстване за работа от двама европейци много по-вероятно е притежателят на удостоверението за регистрация ЕЕА1 да бъде предпочетен пред останалите.
Българите и румънците не могат да попълнят този документ, защото са изключени от него със следните мотиви: „България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз на 1 януари 2007 година.” Упътването и формулярите за българи и румънци се намират на интернет страница http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/vi...ration/working
Ако нямате какво да кажете по темата, моля, не го пишете в нея търсачка на форума
Ограничават ви свободата в този форум? Опитайте тук!
Научих да раздавам пътни листи... Вадиш пътния лист, пишеш "пътят, чантата и за "ляп", разписваш го и... вече си спокоен.
Относно: „Един човек ми каза” - митове и истини за статута и правата на българите в К
Цитирай:
• „Джобцентровете не предлагат работа за лица от България и Румъния.”
Бюрото по труда (JobCentre Plus) от 2007 година до сега предлага повече от 80 процента работа за самонаети лица (Self-Employed) и дори ги предпочита пред останалите, защото работодателите не желаят да назначават постоянни работници и да се ангажират с допълнителни плащания при болест, ваканции, празнични дни и т.н.
И сега там предлагането на работа в JobCentre Plus продължава, но трябва да сте на място всяка сряда между 1 и 3 следобед и всеки петък от 12 до 14 ч., когато се изнасят новите вакантни места в компютрите.
• „Може да се работи легално и без да имаш CSCS карта.”
Да, можеше през 2007 и отчасти през 2008 г. Сега вече е невъзможно, защото всички изискват този документ за право на работа на строителните площадки, независимо дали сте общ работник, бояджия, дърводелец и пр.
поредната недосмляна информация...
по имиграционните въпроси не коментирам, защото отдавна не следя новините там
по двата цитирани абзаца:
- Job Centre не 'намира' работа на СЕ, а рекламира компании, които биха работили със самонаети...СЕ сами си намират работата...цитираните 'магически часове' варират много от JC office do JC office, така че и тая информация е подвеждаща...
- CSCS карта не дава право на легална работа. ако индивида няма легално право да работи в страната и 5 CSCS карти няма да му помогнат. CSCS картата доказва, че индивида е минал инструктаж и е положил изпит по безопасност на труда НА СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ...толкоз.
в много области на икономиката работят самонаети хора, но само в строителството се изисква CSCS - по обясними причини...
драги писачи на чути-недочути и недоразбрани т.нар. факти - имайте предвид, че 'актуалната' ви информация се чете най-вече от хора, които нямат още нужния поглед в/у ситуацията в страната и всяка неточност от типа на цитиранат по-горе информация би довела до стресови положения сред 'по-новите' емигранти тук...
с две думи внимавайте какво пишете и си проверявайте информацията...то е ясно, че сайтеца тук тряа да отчита някава дейност, но това не трябва да става за сметка на нервите, парите и времето на всеки, който всъщност има нужда от нея...
Последно редактирано от Мила : 11-11-2011 на 01:31 PM.
Следните потребители благодарят на Bassman за това полезно мнение:
Относно: „Един човек ми каза” - митове и истини за статута и правата на българите в К
да така е все пак това е мястото за дискусии и така се стига до истината 50 от 50 % вярно си е добре пак и аз мисля 4е умните хора като по про4етат повечко мения по темата сами могат да отсеят истината за да се стигне до нея трябва и малко не вярна информация да се прочете
Цитирай:
Първоначално написано от Bassman
поредната недосмляна информация...
по имиграционните въпроси не коментирам, защото отдавна не следя новините там
по двата цитирани абзаца:
- Job Centre не 'намира' работа на СЕ, а рекламира компании, които биха работили със самонаети...СЕ сами си намират работата...цитираните 'магически часове' варират много от JC office do JC office, така че и тая информация е подвеждаща...
Употребената в материала дума е "предлага" работа, а не "намира" работа. Така че не виждам нищо притеснително във формулировката на материала - ДжобЦентровете са посредници, които обявяват/предлагат свободните работни места, предложени им от работодателите, безплатно (ако отидеш дотам лично). За мен думата "предлага" е коректно употребена.
Цитирай:
- CSCS карта не дава право на легална работа. ако индивида няма легално право да работи в страната и 5 CSCS карти няма да му помогнат. CSCS картата доказва, че индивида е минал инструктаж и е положил изпит по безопасност на труда НА СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ...толкоз.
в много области на икономиката работят самонаети хора, но само в строителството се изисква CSCS - по обясними причини...
Не видях някъде да пише "Като имате тази карта, други документи не ви трябват." Формулировката е "може/не може да се работи легално, без да имаш CSCS карта" и в първото изречение на коментара е уточнено, че става дума за строителството. Не се коментират други документи и други права на работа. В материалът се обяснява, че дори и човекът да иска да работи като селф-имплойд на стр. обект и има всичко друго, но няма тази карта, трудно ще го наемат (точно заради изискванията за безопасност на труда).
Моля дискутиращите да се въздържат от оф топик. Благодаря за разбирането.
фразата 'работя легално' означава точно това - легална (законна) работа в страната...това не се определя от наличието на CSCS карта...както твърди писателя...факта, че повечето строителни компании не допускат хора на обекта без CSCS карта няма нищо общо с това дали някой работи легално в страната или не...
Последно редактирано от Мила : 11-11-2011 на 03:45 PM.
Причина: Изчистване на оф топика
Цитирай:
фразата 'работя легално' означава точно това - легална (законна) работа в страната...това не се определя от наличието на CSCS карта...както твърди писателя...факта, че повечето строителни компании не допускат хора на обекта без CSCS карта няма нищо общо с това дали някой работи легално в страната или не...
Писателят твърди "сега вече е невъзможно да се работи легално, без да имаш CSCS карта.":
Цитирай:
„Може да се работи легално и без да имаш CSCS карта.”
Статията започва с "Някои слухове, разпространявани сред нашите сънародници под мотото „един човек ми каза” понякога се оказват верни. Други – не дотам. Ще се опитам да внеса пояснения по някои от тях чрез откъси от британското законодателство и факти, казани ми в лични разговори с представители, работещи в британските институции.
" Подчертаните с черно изречения не са твърденията на автора, а слуховете, дадени са в кавички - отдолу е неговия коментар.
Re: „Един човек ми каза” - митове и истини за статута и правата на българите в Кралст
"Един човек ми каза"... че ако двама self-employed души сключат брак в Обединеното Кралство всеки от тях има право да получи вид разрешително за работа. Жълта карта за единя и синя за другия. Вярно ли е?
Четох доста из форума, намерих много инфо за дост6а неща, но исках да попитам къде е най-добре да задам въпрос, касаещ собственото м положение, ако не съм открила отговора из останалите теми. Благодаря ви предварително.
Цитирай:
Първоначално написано от Мила
• „Децата, родени на територията на Великобритания от родители българи или румънци, не могат да получат британско гражданство.”
The British Nationality Act:
„Children born in the United Kingdom from this to EEA/Swiss parents are normally British citizens automatically, if at least one parent has been exercising Treaty rights for five years. If the parents have lived in the United Kingdom for less than five years when the child is born, the child may be registered as British under s1(3) of the British Nationality Act once the parents complete five years residence in the United Kingdom”.
От цитирания текст става ясно, че децата, родени на територията на Обединеното кралство от родители от Европейската икономическа общност (а България е в ЕИО), стават британски граждани автоматично, ако поне един от тях е живял 5 години на територията на UK. Ако по време на раждането на детето родителите са живяли по-малко от пет години в Обединеното кралство, детето може да бъде регистрирано като британски поданик съгласно чл.1(3) от Британския закон за гражданство, когато един от родителите е пребивавал поне 5 години на територията на Обединеното кралство.”
С други думи, и в единия, и в другия случай детето (децата) стават граждани на Кралството.
Туй удебеленото се мъчих да го разгадая, ама не можах,sorry.
Относно: Re: „Един човек ми каза” - митове и истини за статута и правата на българите
Цитирай:
Първоначално написано от PoKoKo
"Един човек ми каза"... че ако двама self-employed души сключат брак в Обединеното Кралство всеки от тях има право да получи вид разрешително за работа. Жълта карта за единя и синя за другия. Вярно ли е?
Четох доста из форума, намерих много инфо за дост6а неща, но исках да попитам къде е най-добре да задам въпрос, касаещ собственото м положение, ако не съм открила отговора из останалите теми. Благодаря ви предварително.
Ако двама сключат брак и единият е селф-имплойд, другият може да получи синя карта. Но жълтата карта за селф-имплойд не е точно "разрешително" за работа, защото можеш да си работиш като селф-имплойд (не нает от работодател!) и без нея, тя само потвърждава правото човек да работи сам за себе си, като си има собствен бизнес.
Цитирай:
Първоначално написано от madlena
иначе за илиян - това бъзик лие или наистина не го разбираш. че аз вече се замислям по три пъти преди да отговоря на някой въпрос (ти си знаеш защо)
Не се бъзикам, наистина не го разбирам. Щи кажа защо: "децата, родени на територията на Обединеното кралство от родители от Европейската икономическа общност (а България е в ЕИО), стават британски граждани автоматично, ако поне един от тях е живял 5 години на територията на UK. ”
Туй е първата част от цитата. " Ако по време на раждането на детето родителите са живяли по-малко от пет години в Обединеното кралство, детето може да бъде регистрирано като британски поданик съгласно чл.1(3) от Британския закон за гражданство, когато един от родителите е пребивавал поне 5 години на територията на Обединеното кралство.”
Туй е втората част от цитата. "С други думи, и в единия, и в другия случай детето (децата) стават граждани на Кралството."
Туй е накрая в цитата.
Разбрах, че и в единия и в другия случай се случва нещо, ама, не можах да разбера разликата между двата случая.
Цитирай:
Първоначално написано от iliyan65
Не се бъзикам, наистина не го разбирам. Щи кажа защо: "децата, родени на територията на Обединеното кралство от родители от Европейската икономическа общност (а България е в ЕИО), стават британски граждани автоматично, ако поне един от тях е живял 5 години на територията на UK. ”
Туй е първата част от цитата. " Ако по време на раждането на детето родителите са живяли по-малко от пет години в Обединеното кралство, детето може да бъде регистрирано като британски поданик съгласно чл.1(3) от Британския закон за гражданство, когато един от родителите е пребивавал поне 5 години на територията на Обединеното кралство.”
Туй е втората част от цитата. "С други думи, и в единия, и в другия случай детето (децата) стават граждани на Кралството."
Туй е накрая в цитата.
Разбрах, че и в единия и в другия случай се случва нещо, ама, не можах да разбера разликата между двата случая.
абе едното може да стане сега, другото някъде там във времето......
Цитирай:
Туй е накрая в цитата.
В първия случай - детето може да бъде регистрирано като брит. гражданин ВЕДНАГА след раждането, защото единият от двамата има вече 5-те години.
Във втория - ако към момента на раждането нито един от тях няма 5-те години, когато в един по-късен момент единият родител ги навърши - тогава и детето може да бъде регистрирано като брит. гражданин.
хубава и полезна тема. само се чудя защо е толкова хаплив езика на някои "стари кучета". не е ли редно вместо да хапят да допълнят това което не е ясно от първия пост
Първоначално написано от deijei
хубава и полезна тема. само се чудя защо е толкова хаплив езика на някои "стари кучета". не е ли редно вместо да хапят да допълнят това което не е ясно от първия пост
не е възможно да се допълни. то трябва да се напише наново.
а тази информация така или иначе е написана десетократно в този форум, та не виждам защо трябва да оправям правописните грешки на някакъв льольо от някакъв вестник
Цитирай:
Е добре де, и в двата случая поне единия трябва да е живял поне 5 години тук. Какво значение има кога е родено детето?
Последен път обяснявам.
1. Детето се ражда, единият от двамата има 5 години, на акта на раждане на детето може да пише "британски гражданин".
2. Детето се ражда, никой няма 5 години, детето се записва като български гражданин. След година, когато единият навърши 5 години, детето придобива и британско гражданство.
Цитирай:
Първоначално написано от madlena
то е ясно какво е искал да каже човека, ама като не може да се изразява защо пише по вестници.
Щото който може да се изразява ясно, не пише