Инфо За UK Новини Запознанства Обяви EastE Работа Старт Строители Жълти страници Търси
Страница 2 от 3 ПървиПърви 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 26 до 50 от общо 65
Like Tree1Likes

Тема: Възли на щитовидната жлеза

Нов потребител
    Thanks
    0
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

По подразбиране Относно: Възли на щитовидната жлеза

Здравейте милички!
    Искам и аз да споделя какво се случи с мен, от няколко години ми казаха, че имам няколко малки възелчета, които всяка година се наблюдават с ехограф и нямат изменения в размерите....А всъщност моята докторка ми каза, че ако почнат да растът ще се наложи операция, след консултация с ендокринолог хирург.
    Хормоните също ги изследвам и антителата и са в норма.Пре мен оплакванията са по скоро като ускорен пулс и учестено сърцебиене.Миналата седмица бях при такъв специалист и ми препоръча операция, но аз се чудя да я правя ли или преди това да направя сцинтиграфия???Никога не съм пила никакви хапчета, защото не са ми изписвани такива.Моля Ви посъветвайте ме какво да направя и изобщо има ли някакъв друг изход от положението?Благодаря предварително!

Старо куче Аватара на RNOH
    Град
    London - Düsseldorf
    Thanks
    4 076
    Благодарено 5 375 пъти
    в 2 579 поста

Цитирай Първоначално написано от ani_bani Виж мнението
    Здравейте милички!
    Искам и аз да споделя какво се случи с мен, от няколко години ми казаха, че имам няколко малки възелчета, които всяка година се наблюдават с ехограф и нямат изменения в размерите....А всъщност моята докторка ми каза, че ако почнат да растът ще се наложи операция, след консултация с ендокринолог хирург.
    Хормоните също ги изследвам и антителата и са в норма.Пре мен оплакванията са по скоро като ускорен пулс и учестено сърцебиене.Миналата седмица бях при такъв специалист и ми препоръча операция, но аз се чудя да я правя ли или преди това да направя сцинтиграфия???Никога не съм пила никакви хапчета, защото не са ми изписвани такива.Моля Ви посъветвайте ме какво да направя и изобщо има ли някакъв друг изход от положението?Благодаря предварително!
    sorry, обаче днес просто цял ден нямам бутон я кирилица...
    1. добре че размера не е променен
    2. TSH; Т3 и Т4 в норма ли са?
    3. досега сцинтиграфия не ти ли е правена?

ако 2. са в норма, значи възлите ти не продуцират хормони, което е добре.
    факта обаче че имаш оплаквания
    ускорен пулс и учестено сърцебиене
    е достатъчен за да ти пуснат нови изследвания на хормоните които съм посочила в 2. и като получиш резултатите ще коментираме. антителата не са достатъчно изследване за да се направи заключение.
    поискай и сцинтиграфия.
    прочети какво съм писала преди твоя постинг в темата относно нуждата от операция. няма смисъл да се повтарям. отговорила съм на въпроса няколко пъти. научете се да четете преди да zaдадете същия въпрос!

не е проблем да поизчакаш под наблюдение щом възлите са нетоксични. но по принцип се приема че има риск да малигнизират /не става за 2 дни, отнема години, но все пак риска си го има/, поради което е хубаво да се махнат оперативно. но решението е ваше. във всички случаи операцията е елементарна сама по себе си и няма от какво да се плашите - ако това е причината за изчакването. разреза е 5см и се лигират само 2 съда. нищо притеснително, освен ако хирурга не е с 2 леви ръце.
    Последно редактирано от RNOH : 14-07-2008 на 22:24 Причина: кирилица
    Winners Are Driven Роденият да пълзи няма как да полети!

The Pope might be french, but God is english...

Точно това имах предвид, че ако акъла е колкото на крава не може да се пият 700 таблетки!!!!

Нов потребител
    Thanks
    0
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Здравейте мили момичета!
    И аз съм като вас с подобен проблем, от няколко години ми откриха възелчета на щитовидната жлеза, след обстойна ехография, разбира се!Никога не са ми предписвани никакви хапчета да пия и когато съм питала какво оттук натам, ми отговаряха, че ако растът може да се стигне до операция.Хормоните и антителта ги изследвам всяка година и са в нормите.Преди седмица при преглед при ендокринолог хирург, той направо ми каза операция, без много много да ми обърне внимание на изследванията т.е.той тотално ме насочи към операция.
    Кажете ми моля Ви това ли е единственото решение и не би ли било добре да се консултирам с още някой специалист?Кажете ми някой такъв при който сте ходили и от който сте доволни?
    И последно искам да попитам няма ли да напълнея драстично след постоянната употреба на хормоните след операцията, за които докторът ми спомена?
    Много Ви благодаря!!!

Нов потребител
    Thanks
    0
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Thumbs up Относно: Възли на щитовидната жлеза

Благодаря за отговора, много много Ви благодаря!!!Вие сте ми отговорили на вчерашното запитване, за което много се радвам, но днес пуснах наново, защото вчерашното някъде ми изчезна и понеже съм нов потребител незнаех къде да го търся и какво да направя, за което съжалявам!!!
    Последните изследвания са ми отпреди 2 седмици, съвсем скоро.Но довечера ще погледна точно резултатите и утре ще ги цитирам.
    Още веднъж Ви благодаря от сърце!!!

Град
    London - Düsseldorf
    Thanks
    4 076
    Благодарено 5 375 пъти
    в 2 579 поста

И последно искам да попитам няма ли да напълнея драстично след постоянната употреба на хормоните след операцията, за които докторът ми спомена?
    ами то отговора на въпроса ти го има в предишните ми постинги, ама не си прочела цялата тема...
    ще напълнееш ако не си на заместителна терапия
    но тогава просто ще развиеш и миkcедем, поради липсата на хормони на 6титовидната жлеза.
    ето тук:

http://en.wikipedia.org/wiki/Myxedema

така че ако заместителната терапия е адекватна - не би следвало да имаш проблем с теглото - дозата най-правилно се смята на килограм, което ще направи за теб специалист-ЕДНОКРИНОЛОГ. хирурга само реже, не е негова работа да изписва L-thyrox.

Точно това имах предвид, че ако акъла е колкото на крава не може да се пият 700 таблетки!!!!

Нов потребител
    Thanks
    0
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Thumbs up Относно: Възли на щитовидната жлеза

Още веднъж Ви благодаря за пълния и изчерпателен отговор!!!

Нов потребител
    Thanks
    0
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Здравейте мили дами,
    Моята майка има такива проблеми и на последният преглед са й казали, че трябва да се оперира или да се "стопят" възлите или самата жлеза (не разбрах добре) с радиоактивен йод. Тя миличката има 2 операции преди доста години (може би 20 год)…. От 2006 започна да прави нови изледвания.. Първото беше с лоши резулатати , ФТ4 е бил 100 (беше и много отслабнала), но след приемане на Пропицил хормотите влязоха в граници. Върна си и килограмите, даже е дебеличка.
    Последните тестове са за TRAK and TSH (от преди 3 дни), но др-та я кара да се оперира или лечението с йода:
    TRAK - 0.60 U/ml (до 1-отр.;1.1-1.9-граничен;над 2.0положителен)
    TSH 0.643 mU/l (0.35 - 5.00)
    FT4 сега не е пуснат, но последният път е бил 14,31.
    Диагнозата от предгледа е десен и ляв хипогенни възли (12/13 мм и 10/11). Токсична полинодозна струма (което ми звучи зле)
    Мисля, че не е правена биопсия или сцинтиграфия през последните години.
    Не виждам някой във форума да е давал мнение за този радиоактивен йод. Какво мислите вие? Имали някой който е правил такова лечение?
    Въпреки, че пише из нета, че това е практика в Америка (вместо оператина намеса) но на мен ми звучи плашещо (заради това "радиоактивен")… Не съм компетентна… но си мисля дали помагането за едно няма да доведе до проблеми в други органи.
    Сега записах час при друг ендокринолог за да видим неговото мнение.
    Благодарна ще съм ако някой сподели мнение.

Град
    London - Düsseldorf
    Thanks
    4 076
    Благодарено 5 375 пъти
    в 2 579 поста

ето ти да четеш
    http://www.endocrinologist.com/Radioactive.html

за по-конкретни отговори говорете с ендокринолога си
    поискайте поне нова сцинтиграфия, макар че те вече са установили че възлите са токсични /т.е. има увеличена синтеза и отделяне на щитовидни хормони/.
    щом като има рецидив на възлите - поискайте мнение и за операция за отстраняване на жлезата. не виждам защо след като жената непрекъснато прави рецидиви, трябва да я оставят да се мъчи повече. да не говорим че възлите дори да са доброкачествени и неактивни, имат тенденция към малигнизиране.
    обсъдете това с ендокринолога си.
    радиоактивен йод се ползва и при карцином на щитовидната жлеза.

Нов потребител
    Thanks
    0
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Zdraveite!
    Iskam da spodelia s Vas neshto koeto praktikuvam v momenta.Imam vazli na shtitovidnata jleza (studeni), i v momenta pia hranitelni dobavki, koito sa v dosta golemi dnevni dozi, za period ot 3 meseca...
    Kajete mi molia Vi, niakoi moje li da mi kaje neshto po tozi vapros ako e probval i vaobshte stanovishte po vaprosa?
    Imam poznati , koito sa gi vzemali i sa im pomognali...
    Blagodaria Vi predvaritelno!!!

Град
    London - Düsseldorf
    Thanks
    4 076
    Благодарено 5 375 пъти
    в 2 579 поста

и какви по-точно хранителни добавки взимаш?

Нов потребител
    Thanks
    0
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Vzemam Ehinaceia, Koteshki nokat, Spirulina i oshte niakolko dr.

Град
    London - Düsseldorf
    Thanks
    4 076
    Благодарено 5 375 пъти
    в 2 579 поста

Imam poznati , koito sa gi vzemali i sa im pomognali...
    пък на една приятелка и дадоха хап4ета за стомах и тя се излекува, дали пък аз да не пробвам да си излекувам хемороидите със съ6тите таблетки....
    ей така ми зву4и питането ти
    добавките които приема6 са за подсилване на имунната система.
    по каква логика би следвало да ти помогнат в слу4ая?
    твоите приятели не знам за какво са ги приемали и по какъв то4но на4ин им е помогнало това да се излекуват, но не мисля 4е дози по-високи от препоръ4ваните за деноно6тие will do you any good!
    ако си ре6ила да ги приема6 - ок, оба4е на препаратите си пи6е препоръ4ителна доза за деня и аз бих предложила да не я надви6ава6. сигурно има при4ина за да са го написали на опаковката и да не препоръ4ват по-висока доза, нали?

Нов потребител
    Thanks
    0
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Благодаря Ви, но наистина имам такава позната, която сее оправила , затова и го споделих с вас!!!
    А аз мисля, че силен имунитет, дава възможност на организма да се пребори с чуждо тяло в него!

Град
    London - Düsseldorf
    Thanks
    4 076
    Благодарено 5 375 пъти
    в 2 579 поста

Благодаря Ви, но наистина имам такава позната, която сее оправила , затова и го споделих с вас!!!
    А аз мисля, че силен имунитет, дава възможност на организма да се пребори с чуждо тяло в него!
    значи познатата ви е била със студени възли на щитовидната жлеза, които след приема на тези добавки в такава висока доза и за толкова време са изчезнали?
    за съжаление в повечето случаи пациентите не са 100% наясно със състоянието си /в бг не се обяснява особено много/, поради което аз не бих вярвала безусловно на въпросната ви позната.
    състоянието ви не е такова, че да предизвиква паника и не е равносилно на карцином където хората пресмятат колко им остава да живеят и са склонни да пият всякакви "церове" само и само да преживеят.
    студените възли дори не произвеждат хормони, т.е. няма нарушени функции на организма ви.
    препоръчително е да се махнат, защото с годините риска от малигнизация се увеличава. и това е всичко.
    ако въпреки това желаете да опитате с въпросните добавки - моля ви, направете го на своя отговорност.

Нов потребител
    Thanks
    0
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Ок, благодаря Ви за пояснението!

Нов потребител
    Thanks
    3
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Току що се регистрирах. По тема възли щитовидна бих искала да попитам: На мъжа (Варна, 57 г.) ми откриха възел около 25 мм, плътен, ТСН - в норма, други изследвани хормони няма, това достатъчно ли е да се каже, че възелът "не работи", т.е. не влияе на функцията на щитовидката, или е необходимо да се направят FT4, FT3 (Tgl или други), за да разбере, дали възелът е активен, дали вреди на функцията на щитовидката и ако е доброкачествен (предстои биопсия през януари), дали наистина е необходимо да се маха, при положение, че засега няма притискане на др.органи?
    Последно редактирано от sevdagateva : 11-12-2008 на 16:19 Причина: разбрах как се задават въпроси

Град
    London - Düsseldorf
    Thanks
    4 076
    Благодарено 5 375 пъти
    в 2 579 поста

Цитирай Първоначално написано от sevdagateva Виж мнението
    Току що се регистрирах. По тема възли щитовидна бих искала да попитам: На мъжа (Варна, 57 г.) ми откриха възел около 25 мм, плътен, ТСН - в норма, други изследвани хормони няма, това достатъчно ли е да се каже, че възелът "не работи", т.е. не влияе на функцията на щитовидката, или е необходимо да се направят FT4, FT3 (Tgl или други), за да разбере, дали възелът е активен, дали вреди на функцията на щитовидката и ако е доброкачествен (предстои биопсия през януари), дали наистина е необходимо да се маха, при положение, че засега няма притискане на др.органи?
    ами по принцип се правят TSH, Т3 и Т4 едновременно, не вярвам да са направили само единия хормон. но ако всичко е в норма - тогава възелът не е активен. макар че това 100% може да се докаже на сцинтиграфия, защото в някои случаи възела предизвиква хипофункция на нормалния паренхим а самият той продуцира хормоните в увеличено количество.
    според мен е добре да се направи "пакета"изследвания и тогава да се коментира - освен трите хормона, една сцинтиграфия + ехография и биопсия за отхвърляне на карцином.
    щом сте от варна, потърсете Доц. Бохчелян в Терапията, тя прави и ехографиите и ще може да ви посъветва адекватно.

18. The Following User Says Thank You to RNOH For This Useful Post:

sevdagateva (12-12-2008)

Нов потребител
    Thanks
    3
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Благодаря много за бързия отговор.
    /Само ТСН е направено. Ще видя къде може да направим сцинтиграфията преди биопсията, която е почти след месец. След като преди месец четох в bg.help по темата, потърсих д-р Бохчелян, за съжаление тя е много заета и ни прехвърли към д-р Милена Петрова, която прегледа мъжа ми и го записа за биопсия./
    Още веднъж благодаря!

Град
    London - Düsseldorf
    Thanks
    4 076
    Благодарено 5 375 пъти
    в 2 579 поста

Благодаря много за бързия отговор.
    /Само ТСН е направено. Ще видя къде може да направим сцинтиграфията преди биопсията, която е почти след месец. След като преди месец четох в bg.help по темата, потърсих д-р Бохчелян, за съжаление тя е много заета и ни прехвърли към д-р Милена Петрова, която прегледа мъжа ми и го записа за биопсия./
    Още веднъж благодаря!
    те всичките са добри в тази катедра, така че няма да сте разочаровани.

Нов потребител
    Thanks
    3
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Question Относно: Възли на щитовидната жлеза

Здравейте и за много години!
    На мъжа ми, 57 г., направиха ТАБ на възел на щит. жлеза на 5.01.09 в Ендокр. клиника в Терапията Варна. Бихте ли коментирали резултатите, защото не можахме да разберем(а и никой не му каза) възелът дали е студен, топъл или горещ, дали има хипер или хипо-функция на щит.жлеза и ако това не ясно от тези резултати, какво още трябва да се изследва. Напр. достатъчно и необходимо ли е да му се направи и сцинтиграфия?
    Цитирам резултатите: "Диагноза: Нетоксичен единичен възел на щит. жлеза
    Изследвания: РУЕ 6; Нв 141; ери 4,32; хематокрит 0,43; левко 6,12; тромбоцити 163; АСАТ 36,4; АЛАТ 38,3; кр. з. 5,9; холестерол 3,69; триглицериди 0,44; НДЛ 1,59; ЛДЛ 1,9; урея 7,7; креат. 83; натрий 150; калий 4,9; хлориди 109; анти-ТРО 10; ТТХ 2,14; ФТ3 5,27; ФТ4 11,6; ехо на щит.ж. – асиметрична, ясни граници, ДЛ – почти изцяло зает от изоехогенен възел с хипоехогенно хало, участъци на кистична дегенерация, 2-ри тип доплеров кръвоток, р-р 3,17/ 2,41/1,94 см, ЛЛ – 1,6/1,1 см, нехомогенна структура; ТАБ на щит.ж. № 2/ 05.01.09 – на еритроцитарен фон наличие на тиреоицити, формиращи ациноподобни структури, гъст колоид, в един от препаратите – калциево отлагане, закл. аденом на щит.ж., възможно е да е възел от нодозна струма; ЕКГ – синусов ритъм, десен тип"
    (от съкращенията не ми е ясно какво е анти-ТР0, но ако е в норма, няма значение). След седмица трябва да ходи на контролен преглед, а всъщност - да му определят дата за операция. (Възелът въпреки че е голям, засега не му пречи). Основното притеснение на мъжа ми е, че при тези размери ще му отрежат цялата щитовидка и след това ще има сериозни проблеми, защото трудно се прави балансирано компенсиране на хормоналната и функция.
    Благодаря предварително.

Нов потребител
    Thanks
    3
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Exclamation Относно: Възли на щитовидната жлеза

Още нещо: познати ни препоръчаха да търсим за операцията Яко Кузманов. Той обаче вече е един от директорите на болницата и не зная дали ще има време. Кого бихте ни препоръчали още за операцията в Терапията във Варна(ако евентуално имаме възможност да избираме)?

Град
    London - Düsseldorf
    Thanks
    4 076
    Благодарено 5 375 пъти
    в 2 579 поста

Цитирам резултатите: "Диагноза: Нетоксичен единичен възел на щит. жлеза
    Основното притеснение на мъжа ми е, че при тези размери ще му отрежат цялата щитовидка и след това ще има сериозни проблеми, защото трудно се прави балансирано компенсиране на хормоналната и функция.
    Благодаря предварително.
    отговора на въпроса ви е в диагнозата - с удебелени букви.
    щом възела е нетоксичен значи е студен = не произвежда хормони.
    обърнете се към Др Ненков в Терапията - той ми беше асистент и имам изключително позитивно мнение за него.
    малко ме ядоса коментара ви - хем не разбирате какво означават диагнозата и резултатите, хем по не знам какъв начин преценихте че ще бъде отстранена цялата жлеза и че заместителната терапия била трудна за осъществяване...
    след като има дата за операция - би следвало да обсъдите с хирурга дали според него има нужда от махане на цялата жлеза или ще бъде отстранен само единия дял.
    както съм писала преди - по-скоро е въпрос на предпочитание към определена хирургична школа как ще се постъпи.
    защото има и един такъв момент че някои пациенти правят често рецидиви и дори след частична резкция на жлезата по-късно отново се появяват възли.
    предлагам ако сте толкова стресирани за пълно премахване на жлезата да говорите с хирурга дали е възможно отстраняване само на единия дял. ако той прецени че може при вашия случай - ок. при повторно формиране на възли обаче, бих ви предложила да се съгласите на цялостно отстраняване на жлезата, защото няма смисъл да го оперират 100 пъти + това би означавало предразположение към формиране на доброкаествени образувания.
    заместителната терапия не е толкова трудна колкото си мислите. единствения проблем е че трябва всеки ден да се приема таблетка и че не трябва да се забравя. но това зависи от пациента.

24. The Following User Says Thank You to RNOH For This Useful Post:

sevdagateva (12-01-2009)

Нов потребител
    Thanks
    3
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Много Ви благодаря за бързия отговор. Знанията ми се почти само от този форум. Просто досега мъжът ми не имал сериозни здравни проблеми и това, което прочете в някои популярни книжки - за проблемите след махане на жлезата - го притеснява. Но разбира се, ще направи това, което е необходимо. (Извинете за повторния въпрос - това, че възелът е студен, означава ли, че жлезата засега е с нормална функция? Нито хипер, нито хипо?) Още веднъж благодаря!

Град
    London - Düsseldorf
    Thanks
    4 076
    Благодарено 5 375 пъти
    в 2 579 поста

Много Ви благодаря за бързия отговор. Знанията ми се почти само от този форум. Просто досега мъжът ми не имал сериозни здравни проблеми и това, което прочете в някои популярни книжки - за проблемите след махане на жлезата - го притеснява. Но разбира се, ще направи това, което е необходимо. (Извинете за повторния въпрос - това, че възелът е студен, означава ли, че жлезата засега е с нормална функция? Нито хипер, нито хипо?) Още веднъж благодаря!
    аз ве4е съм ви отговорила на въпроса

щом възела е нетоксичен значи е студен = не произвежда хормони.
    6том не произвежда хормони = зна4и няма променена физиология на 6титовидните хормони

27. The Following User Says Thank You to RNOH For This Useful Post:

sevdagateva (12-01-2009)

Нов потребител
    Thanks
    1
    Благодарено 0 пъти
    в 0 поста

Здравейте,
    Искам да попитам за мнение. Майка ми има от няколко години открити възли на щитовидната жлеза. Хормоните са били в норма, затова не се е предприело нищо досега. Прикрепил съм файл с изследванията. Надявам се да е ясен текста от документа.
    Благодаря, предварително!
    Прикачени файлове Прикачени файлове

Страница 2 от 3 ПървиПърви 123 ПоследнаПоследна

LinkBacks (?)

1. 04-08-2011, 21:21

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител(и) разглеждащ(и) тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)

Подобни теми

1. Щитовидна жлеза
    От user във форум Здравни консултации
    Отговори: 22
    Последно мнение: 18-02-2010, 21:34
  2. Щитовидна жлеза - възли и косопад
    От Glimmen във форум Здравни консултации
    Отговори: 11
    Последно мнение: 19-11-2009, 19:52
  3. възел на щитовидната жлеза
    От orange7535 във форум Здравни консултации
    Отговори: 12