Цитирай:
Първоначално написано от mja
БЛАГОДАРЯ ЗА ИЗЧЕРПАТЕЛНИЯ ОТГОВОР!Откриха ми миомата на геникологичен преглед с трансвагинална екография през 2005 г.Сега след също такъв преглед от 2 см. миомен възел е 5/6 см.На амбулаторния ми лист е вписано следното матка- 50/40 мм.енд.6 мм.хомогенен по фундуса вдясно миомен възел 5/6 см.д.я - зад матката 28/15 мм.Интересуваме дали е възможно да съществува разлика при измерването,защото двете трансвагинални екографии са при два различни гениколога.Предварително благодаря на всички които ми отговорят
|
здравей, не би следвало да има разлика в измерването, освен ако не е минало време между двете ехографии и възела е променил размерите си.
зад матката ли е разположен възела, че както си го написала малко ме объркваш?
каква операция ти предложиха - отстраняване на възела или отстраняване на матката?
на мнение съм, че докато не създава проблеми /кръвоизливи или притискане на съседни органи/ няма причина да се бърза е операция. но мисля че най-разумно в случая би било да решиш на кой от двамата гинеколози можеш да се довериш /ходенето при няколко различни лекари няма да промени ситуацията в случая - възелът очевидно си го има/ и да обсъдиш с него въпроса, тъй като е имал възможност да те прегледа - нещо, което аз няма как да направя.
но ако възелът е открит случайно /както ми се струва че е/ и ако не си имала и все още нямаш никакви оплаквания - аз бих те оставила на наблюдение и ехография на всеки 3 месеца за да следим размерите на възела дали се променят. и ако продължава да расте или получиш кръвоизлив - тогава вече може да се обсъди операция.